UTRIKES. På julafton höll Rysslands president Vladimir Putin en nästan fyra timmar lång presskonferens där han bland annat kommenterade anklagelserna om att han skulle ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet.

Vladimir Putin.

Putin gav många kängor till Demokraterna, men var desto nöjdare med de republikanska väljarna.

Igår höll Rysslands president Vladimir Putin sin årliga presskonferens där han sammanfattar året som gått. Under presskonferensen kommenterade han anklagelserna om att han och Ryssland skulle ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet till Donald Trumps fördel genom så kallade cyberattacker.

Putin menade att anklagelserna har sin grund i att Hillary Clintons parti Demokraterna förlorar och tappar mark på alla fronter och desperat försöker hitta en syndabock.

— Demokraterna förlorade inte bara presidentvalet utan även valet till senat och kongress. Är även det mitt fel? Frågade sig Putin och fortsatte:

— De förnedrar sig själva. De borde veta hur man förlorar med värdighet.

Istället för att hitta syndabockar för dataintrånget tipsade Putin Clinton och Demokraterna om att be om ursäkt till det amerikanska folket för de skandaler de stått bakom och som det så kallade dataintrånget avslöjat.

Han citerade också en nyligen genomförd opinionsundersökning som ska ha visat att var tredje republikan såg positivt på honom och menade att detta var något att bygga på för bättre relationer mellan USA och Ryssland.

— Det betyder att en betydande del av den amerikanska befolkningen har en liknande uppfattning om hur världen borde utvecklas. Det är bra att människor stödjer oss i detta, när det gäller traditionella värderingar, sa Putin.

Dessutom kommenterade han Trumps senaste utspel via Twitter om att USA ”omfattande behöver stärka och expandera sin kärnvapenkapacitet”. Putin menade att ett sådant utspel inte var något utöver det vanliga och sade samtidigt att han ser framemot ett statsbesök i USA när Trump blir president.

Se ett nyhetsinslag från presskonferensen nedan:

Källor:
Vladimir Putin Trashes Democrats During Press Conference: ‘Learn How To Lose Gracefully’
Putin: Demokraterna borde be amerikanska folket om ursäkt


  • Publicerad:
    2016-12-25 11:00