USA. Det amerikanska politiska och mediala etablissemanget har som bekant anklagat Ryssland för de mejlläckor som de menar orsakade Demokraternas valförlust i november. Som reaktion på denna ”ryska intervention” har Barack Obama nu skapat ett antipropagandacenter som ska ägna sig åt att motverka ”desinformation”.

Det liberala amerikanska etablissemanget har enhälligt anklagat Ryssland för att ligga bakom de mejlläckor som riktades mot Demokraterna och deras kandidat Hillary Clinton. Dessa läckor menar de skadade Clintons och demokraternas anseende så pass hårt att republikanernas antiglobalistiske kandidat Donald Trump kunde ta hem presidentsvalet.

I syfte att i framtiden kunna motverka utländsk och annan ”desinformation” har nu Barack Obama vidtagit åtgärder. En lag har stiftats på förslag från Ohios republikanska senatorn Rob Portman och ett antipropagandacenter har tillsatts. Centret, som hamnar under försvarsdepartementet, kommer att koordinera insatser för att ”identifiera, förstå, exponera och motverka utländsk statlig och icke-statlig propaganda och desinformation med målet att underminera USA:s nationella säkerhetsintressen”.

Inte bara USA tar nu krafttag mot vad de menar är ”falska nyheter”. Även Tyskland under den kontroversiella massinvandringsförespråkande förbundskanslern Angela Merkel har ett liknande projekt på gång. Kritiker mot lagen räds att den kommer undergräva pressfriheten för medier som är kritiska mot USA.

Källa:
Obama Establishes Propaganda Agency Under Guise of Fighting ‘Fake News’


  • Publicerad:
    2016-12-29 11:10