EUROPA. EU-parlamentet har röstat igenom en resolution som uppmanar EU att bekämpa ”rysk informationskrigsföring”. I resolutionen benämns Russia today och Sputnik som ”farliga verktyg för fientlig propaganda”.

eu-parlament

Med röstsiffrorna 304 för, 179 emot och 208 nedlagda röster gick nyligen en resolution igenom i EU-parlamentet. Resolutionen uppmanar EU-länderna att ”bekämpa rysk propaganda” med udden riktad mot rysk media såsom Russia today och Sputnik som man menar bedriver ”informationskrigsföring” gentemot EU.

I resolutionen jämförs rysk media med propaganda från terrororganisationer såsom Islamiska staten (IS) och det påstås även att Ryssland finansierar oppositionella organisationer i EU som bidrar till ”splittring” samt att Ryssland ligger bakom ”internet troll” som utmanar ”demokratiska värderingar”.

Rysslands president Vladimir Putin kommenterade under onsdagen resolutionen och menade att detta var ett tecken på politiskt förfall inom EU. Han menade att Ryssland ständigt blir uppläxade av EU om ”demokrati” och om att det är bättre att bemöta sin motståndare i öppen debatt än att försöka bekämpa dem med förbud.

— Ifall det är sant som de säger och detta beslut har blivit taget, innebär det att vi ser ett förfall i själva tanken om demokrati i det västerländska samhället och i detta fallet på EU-parlamentsnivå, sade en bekymrad Putin och fortsatte:

— Jag hoppas dock att sunt förnuft kommer att segra och att vi inte kommer att se några restriktioner. Jag vill samtidigt gratulera våra medierepresentanter och journalister som har lyckats få de europeiska makthavarna att känna sig nödgade att ta detta beslut. Det är ett bevis på att de utför sitt jobb aktivt, produktivt och med stor talang.

Maria Zakharova från det ryska utrikesministeriet är även hon väldigt kritisk till resolutionen. I ett uttalandet till rysk TV säger hon att Ryssland alltid behandlat utländska journalister med respekt och att de aldrig försökt hindra någon utländsk media att rapportera från Ryssland baserad på dess innehåll eller ideologi.

Hon låter dock hälsa att Ryssland nu kan komma att känna sig nödgade att agera utifrån resolutionen ifall ryska journalister blir förtryckta i EU. Zakharova menar att Ryssland inte vill spä på spänningar mellan dem och EU men att de i sådana fall inte har något val.

Sputnik har dessutom redan skickat in en klagan till bland annat FN, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) samt diverse press- och yttrandefrihetsorganisationer såsom Reportrar utan gränser. I den skriver man:

Resolutionen slår direkt gentemot ett antal respektabla medienätverk, inklusive Sputnik, och har som mål att stoppa deras verksamhet inom EU. Vidare motsäger resolutionen EU:s egna normer gällande mänskliga rättigheter och pressfrihet.

Resolutionen i sig var inget lagförslag så det återstår att se vilken inverkan det kommer att få på pressfriheten inom EU.

Källa:
’At war with Russia’: EU Parliament approves resolution to counter Russian media ‘propaganda’


  • Publicerad:
    2016-11-23 20:50