EUROPA. Flera parlamentsledamöter i Europaparlamentet har uttryckt kritik mot den summa pengar som tidigare delats ut till APF. De vill nu ordna en omröstning i parlamentet för att möjligtvis stoppa ytterligare utbetalningar.

Det paneuropeiska nationalistpartiet APF (Alliance for Peace and Freedom) fick som medlemmar i Europaparlamentet ett ekonomiskt stöd på 3,6 miljoner kronor tidigare i år. Detta har möts med kritik från flertalet ledamöter i parlamentet. Bland annat har svenskarna Marita Ulvskog (S) och Fredrick Federley (C) tidigare uttalat sig kritiska till detta ekonomiska stöd.

Nu leder den tyske EU-parlamentarikern Manfred Weber det nya initiativet för att försöka stoppa framtida utbetalningar till den nationalistiska alliansen. Enligt EU-reglerna så gäller det att 25 procent av parlamentets 751 medlemmar, från minst tre politiska grupper, stödjer förslaget för att det ska gå igenom.

”Vi måste ge en klar signal till dessa extremister som arbetar emot det fundament som vårt samhälle är byggt på”, skriver Weber i ett brev där han uppmanar andra parlamentariker att stödja honom.

Två svenska APF-representanter har tidigare bemött kritiken mot deras EU-bidrag på den invandringskritiska hemsidan Fria Tider, där de påpekade att även deras väljare betalar skatt varför det vore fel att neka deras representanter EU-bidrag.

Källor:
MEPs condemn €600,000 EU grant for far-right bloc
EU ger miljoner till högerextrema
Manfred Weber calls for defunding of ‘neo-fascist’ political group


  • Publicerad:
    2016-05-05 22:30