UTRIKES. Ryska RT har i en krönika tonat ner Adolf Hitlers påstådda ondska för att i stället rikta strålkastarljuset mot krigshetsaren Winston Churchill, som pekas ut som rasist och imperialist.

Ryska tillika statliga mediebolaget RT har i en krönika valt att tona ner det sedvanliga hatet mot Adolf Hitler och i stället satt krigshetsaren och massmördaren Winston Churchill under lupp.

Krönikan, som är skriven av John Wright, målar förvisso upp Storbritanniens anfallskrig och seger mot det nationalsocialistiska Tyskland som någonting positivt. Men trots denna subtila bakgrund är textens udd riktad mot Churchill. Bland annat tas det upp att denne stödde koloniseringen av Nordamerika och Australien och att ”inga fel” gjorts mot dessa kontinenters ursprungsbefolkningar. Detta eftersom européerna som tog över var av ”starkare och högre ras”.

Krönikan tar också upp det faktum att Churchill stödde användandet av kemiska vapen mot indiska och irakiska ”ociviliserade stammar”. Han var dessutom högst delaktig i Den bengaliska svälten 1943 där upp till tre miljoner indier ska ha dött.

Samtidigt påpekar Wright att Hitler aldrig ville föra krig mot Storbritannien, vars världsimperium Hitler beundrade. I själva verket var det ju Storbritannien och Frankrike som startade andra världskriget genom att förklara Tyskland krig under förevändningen att Hitler inlett en mindre kampanj för att åter införliva tyska områden som efter Versaillesfreden 1919 tillfallit Polen.

RT har tidigare, vid fler än ett tillfälleförhållit sig förhållandevis objektiva gentemot Nordiska motståndsrörelsen.

Källa:
Winston Churchill: Hero, racist, and imperialist


  • Publicerad:
    2018-01-17 21:45