FAKE NEWS. Russia today har skapat en interaktiv webbportal där de tänker samla, förklara och avslöja fake news som publiceras av mainstreammedia.

Skärmdump från RT:s projekt FakeCheck.

Den ryska nyhetskanalen Russia Today (RT) har under många år erbjudit innevånare i Västeuropa och USA nyheter och avslöjanden som deras egen mainstreammedia på olika sätt har försökt dölja och förvränga.

Detta har bland annat inneburit att både EU och USA aktivt försöker bekämpa nyhetskanalen eftersom man menar att nyhetsrapportering som är politisk känslig för det västerländska etablissemanget är ”cyberattacker” och ”rysk propaganda”. I en resolution som antogs av EU-parlamentet i november uppmanas exempelvis EU:s medlemsländer att ”bekämpa rysk media” och man jämför bland annat RT med den muslimska terroristorganisationen Islamiska staten (IS).

Detta har dock inte avskräckt RT och för att ytterligare försöka skilja på fakta och fiktion i det man kallar ”post sanningsvärlden” så har man lanserat ett nytt projekt vid namn FakeCheck. Tanken med projektet är att samla alla fake news som sprids av mainstreammedia så att människor kan gå in och läsa om det även när de lögnaktiga ”nyheterna” har försvunnit i bruset.

FakeCheck erbjuds på både engelska och ryska och är en slags interaktiv webbportal och databas där besökaren kan bläddra bland olika fake news-historier och läsa om sanningen bakom dem. Tanken är att den ska uppdateras löpande i takt med att etablissemanget kommer med fler fake news.

I skrivande stund kan man bland annat läsa om en bild på en syrisk flicka som springer bland lik i en bombad stad, men som egentligen var tagen ur en musikvideo, om påståenden om att Ryssland ska ha påverkat det amerikanska presidentvalet samt om den muslimska mamman som man påstod ska ha dött på grund av USA:s president Donald Trumps inreseförbud.

Besök FakeCheck HÄR.

Källa:
RT separates facts from fakes with new online project


  • Publicerad:
    2017-03-15 11:20