Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Frankrikes regering bannlyser ryska medier

Av Redaktionen, 2018-10-23
redaktionen@nordfront.se

YTTRANDEFRIHET. Frankrikes regering förbjuder ryska RT och Sputnik att rapportera från Élyséepalatset.


Benjamin Griveaux, talesman för Frankrikes regering. Foto: NickK (CC BY-SA 4.0)

En talesman för den franska regeringen, Benjamin Griveaux, erkänner nu att han vägrar ge de ryska nyhetsbolagen RT och Sputnik tillträde till evenemang på Élyséepalatset som är president Emmanuel Macrons bostad och där regeringspresskonferenser hålls.

— Det finns två mediehus som jag nekar tillträde till Élyséepalatset. Det är Russia Today och Sputnik. Det beror på att jag inte betraktar dem som medier, utan propagandavapen som finansieras av en främmande stat, sa Griveaux till nyhetsportalen puremedias.com. Vidare sa han:

— Och jag vet hur man skiljer på propaganda som är betald av en främmande stat och på opinionsbildande journalistik som inte daltar med oss men som respekterar god journalistisk sed och etik.

Medan Griveaux underströk det faktum att RT och Sputnik finansieras av en ”främmande stat” är det fortfarande oklart exakt hur man kan särskilja ”legitim press” från elakartad ”propaganda”. RT svarar med att säga att om problemet är finansieringen från en så kallad främmande stat så skulle hela pressrummet hos Frankrikes president vara stängt.

På frågan om ett sådant förbud på något sätt kan skada pressfriheten, hävdar Griveaux att det är en fullt legitim handling att förbjuda RT och Sputnik tillträde till Frankrikes president. Skälet som Griveaux uppgav är detsamma som han tidigare påstod:

— De är inte journalister, de skapar propaganda. Det är inte samma sak.

Detta är första gången som en fransk regering erkänner att de ryska mediehusen är svartlistade på grund av andra skäl än byråkratiska.

Tidigare har RT:s journalister bland annat hindrats från att bevaka Emmanuel Macrons kampanj för att bli president. Då skylldes det på ”tekniska problem”. I januari i år hindrades de från att bevaka Macrons besök i Rom.

Ökad politisk styrning av nyheter och yttrandefrihet
RT skriver att det återstår att se om Frankrikes korståg mot RT och Sputnik kommer att dras ännu längre. Det finns redan dragna riktlinjer för utökad begränsning av pressfriheten. I förra veckan antog Frankrike lagen mot ”falska nyheter” som ger regeringen makt att stänga ner varje medienätverk som ”kontrolleras av, eller påverkas av främmande stat”.

Den ryska regeringen har lovat att svara med åtgärder om Frankrike genomdriver en officiell svartlistning av RT och Sputnik och varnar för att detta sannolikt skulle påverka de ”känsliga sfärerna” inom de rysk-franska relationerna.

Även i andra delar av EU ökar den politiska makten trycket på nyhetsförmedlare. I Sverige använde Justitiekanslern (JK) ord som liknar Benjamin Griveaux’ i rättegången mot Nordfronts tidigare ansvarige utgivare Emanuel Lärkestål där JK yrkade på åtta månaders fängelse för Nordfronts nyhetsförmedling. I åtalet mot Lärkestål skrev åklagaren följande om Nordfront:

Att påstå att det här är en nyhetssida är att ljuga. Det är bara en fasad. Nordfront är inte intresserade av nyheter eller journalism. Nordfront sysslar endast med allvarlig brottslighet.

Vidare skrev åklagaren att ”man får inte ursäkta kränkningar med högre principer”, det vill säga de högre principerna om yttrande- och tryckfrihet som regleras i grundlagen och som ska möjliggöra att även för makten obekväma meningar får yttras.

Källa:
‘Propaganda’ shall not pass? French govt spokesman admits barring RT & Sputnik from the Elysee


  • Publicerad:
    2018-10-23 23:10