UTRIKES. Efter att ha försökt eftersöka en nyhetshemsidas källor får den franske presidenten och tidigare Rothschild-bankiren Emmanuel Macron kritik.

Emmanuel Macron.

Allting började med ett tillslag mot den oberoende nyhetshemsidan Mediaparts huvudkontor. Tillslaget skedde på grund av att hemsidan publicerat potentiellt komprometterande material om Emmanuel Macron och därigenom kränkt privatlivet för en av presidentens före detta medarbetare.

Genomsökningen som skedde i samarbete med representanter för åklagarämbetet i Paris gick inte Mediapart med på. De hänvisade till det faktum att någon husrannsakningsorder inte stod att finna och menar även att tillslaget skedde av politiska skäl för att röja deras källor.

— Det här tillslaget är direkt olagligt och våldsamt. Det är ett missbruk av makt som bryter mot pressfriheten, säger Edwy Plenel på Mediapart.

Förra veckan publicerade Mediapart en flera månader lång granskning av Benalla-affären, som var mycket besvärande för Macron. Affären bottnar i att Alexandre Benalla, en av presidentens livvaker och förtrogna, fångades på film då han misshandlade två demonstranter i maj förra året. Först när kontroversen blev vida känd sparkade Macron honom.

Eftersom presidentens förklaringar varierade från gång till gång inleddes en parlamentarisk utredning om ett eventuellt mördande av Benalla. Denna affär skadade Macrons popularitet men hans regering överlevde ändå två förtroendeomröstningar i juli förra året.

Vad Mediapart också publicerade var ytterligare bevis för att Macron försökt mörka affären och tidigare okända ljudinspelningar av ett samtal mellan Benalla och Vincent Close, en före detta säkerhetschef för Macrons parti. I samtalet säger Close följande:

— Så ”chefen” skyddar oss?

Därefter säger Benalla:

— Han gör mer än skyddar oss. Han är som en galning […] Och han sa till mig: ”Du kommer äta dem levande. Du är starkare än dem”.

Källa:
Kritik mot Macron efter att regeringen försökt eftersöka nyhetssajts källor


  • Publicerad:
    2019-02-08 09:20