FRANKRIKE. I syfte att neutralisera folkrörelsen Gula västarna som vill stoppa den ekonomiska globalisitiska världsordningen och avsätta dess franske lakej Macron, säger han nu att han också skulle ta på sig en väst under ”vissa omständigheter”.

Kollage i form av ett porträtt av Emmanuel Macron sammansatt av bilder på demonstranter skadade av polisvåld. Bild: Le Salon Beige.

Trots franska massmediers och regeringsföreträdares fördömande av folkrörelsen Gula västarnas protestmarscher i ett stort antal franska städer, minskar inte aktivisternas protester, meddelade arrangörer inför lördagens protestmarsch kallad Akt 12.

Det var den tolfte helgen i följd då de gula västarna marscherade mot globalistisk politik och för att landets president Emmanuel Macron ska avgå.

Temat för protesten var regeringsmaktens polisvåld mot demonstranterna.

Antalet skadade fransmän ökar
Hundratals allvarligt skadade människor, fyra personer som har fått en hand förstörd, 18 personer som har förlorat ett öga eller fått synskador efter att polisen har skjutit flash balls i huvudet på demonstranter – det var dessa offer för den franska regeringens våld mot de gula västarna som protestmarscherna uppmärksammade. Franska myndigheter uppger att över 2 000 personer har skadats sedan den 17 november.

Inför protestmarscherna bjöds alla sårade och skadade demonstranter som kunde medverka att delta i marschen, placerade på tryggaste plats i demonstrationstågen och skyddade av volontärer. Andra demonstranter som inte har fått skador av polisvåld uppmanades också att i en symbolisk handling sätta på sig rödstänkta bandage och västar.

Franska polisen uppger att uppslutningen i Paris var 10 500 personer. Den franska tidningen Libération uppger antalet till 13 800 för Paris, och 58 600 personer för hela Frankrike.

Våldet fortsatte även under lördagens manifestation. Polisen sköt med vattenkanoner och tårgas. Minst 20 demonstranter greps och två poliser skadades.

Presidenten uttrycker ”solidaritet”
Frankrikes president, multimiljonären Emmanuel Macron, ofta kallad ”de rikas president”, uttryckte sin ”solidaritet” med de gula västarna dagen innan Akt 12- demonstrationerna. I en intervju med ett regeringstroget franskt nyhetsbolag hävdade Macron att han också, under vissa omständigheter, skulle ta på sig en gul väst.

— Om en gul väst innebär högre löner för arbetare och ett mer effektivt parlament, då är jag också en gul väst, sade Macron.

Den franske publicisten och journalisten Aymeric Monville säger att den franske presidenten uppenbarligen är helt frånkopplad den franska allmänheten när han hävdar att han tänker som och lever som en gul väst – möjligen med en något högre lön.

— Frankrikes folk betraktar Macrons uttalande som ett dåligt skämt som bara understryker den växande sprickan mellan honom och fransmännen, säger Monville.

Polisen är upphovet till våldet
En fransk politisk kommentator, professor Jean Bricmont, säger att flera intressegrupper i och med alla skador som den franska polisen har åsamkat även fredliga protestanter, kräver att de golfbollstora flash balls som skjuts från särskilda fransktillverkade vapen, ska förbjudas.

— Vi har sett att polisen använder dem mot de gula västarna innan det har uppkommit någon ordningsstörning som måste hanteras. Detta visar varifrån våldet egentligen kommer, säger Bricmont.

Källor:
Gilets jaunes. Acte 12 samedi 2 février avec les victimes en tête de cortège
Look into their eyes: Yellow Vests march through Paris blaming police for bloody violence
That’s rich! Millionaire Macron says he’d be a Yellow Vest for a higher salary
Act 12: Yellow Vests march through Paris honoring injured protesters
‘Bad joke?’ Macron says he’s a Yellow Vest too…


  • Publicerad:
    2019-02-03 20:00