FRANKRIKE. De senaste åren har självmord bland poliser i Frankrike ökat dramatiskt. Särskilt sedan de sattes in som ”trupper” mot proteströrelsen Gula västarna.

Kravallpolis sattes återigen in mot Gula västarna i helgen. Foto: Gilets Jaunes (Gula västarnas dokumentationsteam).

Förra året begick trettiofem poliser självmord i Frankrike och under 2019 års fyra första månader har tjugoåtta poliser tagit livet av sig. Det är dubbelt så många jämfört med samma period förra året.

Det finns flera problem inom polisen i Frankrike.

— Poliserna känner inte att de har något värde. Trots att de tvingats till mycket övertid är det ingen som tackar, säger David Le Bars på polisernas fackförbund SCPN.

Man ser ett samband med att de anställda poliserna har fått en mycket högre arbetsbelastning efter ”flera dramatiska händelser i landet”.

Kampen mot de folkliga demonstrationerna som går under namnet Gula västarna, vilka protesterar mot president Emmanuel Macron och hans globalistiska politik, blir ofta våldsam när poliser skjuter sönder lemmar och ögon på medborgare som kräver regeringens avgång.

För att få poliser mer tjänstvilliga att bekämpa demonstranterna, höjde Macron i december 2018 polisernas låga löner med relativt rejäla lönelyft som ska införas ”successivt” under 2019. En hel del poliser hade under hösten 2018 visat sig ovilliga att med våld bekämpa sina landsmän som bara protesterade mot vad de ansåg vara en felaktig politik för landet.

Bilder på poliser som i möte med Gula västarna tog av sig kravallhjälmarna för att visa sitt stöd för demonstranterna fick viss spridning i alternativa medier. Men alla konfrontationer i landet leder till mycket övertid för de redan hårt ansatta och i vissa fall tärda poliserna. Denna övertid har ännu inte visat sig i lönekuverten.

— Vi vet dock inte var vi ska hitta pengarna, säger inrikesminister Christophe Castaner som häromdagen medgav att staten kan vara skyldig poliskåren uppåt 275 miljoner euro i övertidsersättning.

Övertid, överbelastning, fel arbetsuppgifter, ingen uppskattning och utebliven lön
Självmorden bland poliser antas vara en följd av en kombination av dålig uppskattning för utfört arbete – även i form av uteblivna löner – och att deras arbete är missriktat när de beordras ge sig på protesterande medborgare istället för att stoppa brottslighet.

Representanter för polisen har för att hitta lösningar fått träffa regeringen för att diskutera frågan, men utan resultat. Istället för att hitta lösningar på de problem som får franska poliser att må dåligt har Christophe Castaner startat en självmordsupplysningstjänst. Poliser som plågas av självmordstankar kan nå psykologer dygnet runt för att prata av sig.

De flesta medlemmarna i Gula västarna vill ha fredliga demonstrationer och de ser polisens attacker på demonstranterna som folkfientliga anfall beordrade av den regering de protesterar mot. Hittills har minst elva personer dödats och mer än 2 000 personer skadats på grund av polisernas våld sedan i november 2018.

Ibland haglar därför även glåpord över poliserna. Bland det värsta de får höra är ”Fortsätt begå självmord!” Det är en uppmaning som allt fler poliser alltså tar till sig. Men ännu har ingen tydlig lösning på polisernas svåra situation presenterats.

Källor:
En allvarlig självmordsvåg bland Frankrikes poliskår oroar
France: Macron Raises Police Wages After Calls for Protests
YouTube/Gilets Jaunes


  • Publicerad:
    2019-04-27 10:30