EUROPA. Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio har besökt en av Gula västarnas ledarfigurer i Frankrike. Nu får han hård kritik från Emmanuel Macrons regim.

Nordfront har tidigare skrivit om hur italienska toppolitiker givit sitt uttryckliga stöd till Gula västarna i Frankrike. Bland annat sa inrikesministern Matteo Salvini att han ”stöder ärliga medborgare som protesterar mot en president som är emot sitt folk”.

I veckan har dessutom Italiens vice premiärminister, Luigi Di Maio, besökt Christophe Chalençon, som anses vara en av Gula västarnas ledarfigurer. Di Maio kallade mötet ”underbart” och menade att ”förändringarnas vindar har färdats över Alperna”. Han sa också att Italiens regering och den franska folkliga gräsrotsrörelsen delar ”många åsikter och värderingar som sociala rättigheter, direktdemokrati och miljön”.

Chalençon höll i sin tur med den italienske ministern. Samtidigt meddelade han att det inte finns ett officiellt samarbete mellan parterna inför EU-valet i maj 2019, något som det spekulerats i. Gula västarna kommer dock att ställa upp med kandidater i det valet.

Frankrikes utrikesdepartement kallar mötet för en ”oacceptabel provokation”.

Källor:
Italy’s deputy PM holds ‘beautiful meeting’ with senior gilets jaunes figure
Italy’s Di Maio Meeting With ’Yellow Vests’ is Provocation – French FM


  • Publicerad:
    2019-02-06 20:25