UTRIKES. Frankrike har kallat hem sin Romambassadör efter att den italienska regeringen kritiserat landets förda politik.

Den italienska regeringen har på senare tid riktat skarp kritik mot Frankrikes förda politik och mot landets impopuläre president Emmanuel Macron. Italiens inrikesminister Matteo Salvini har bland annat kallat Macron en förskräcklig president som han hoppas folket snart kommer befria sig från.

Efter ett möte med ledargestalter inom Gula västarna sade Luigi Di Maio, Italiens vice premiärminister, att han tyckte ”förändringarnas vindar har färdats över alperna” och att mötet var underbart. Även Salvini har uttalat stöd för Gula västarna, då han ”stöder ärliga medborgare som protesterar mot en president som är emot sitt folk”.

Den franska regeringen anklagar samtidigt de italienska politikerna för att blanda sig i fransk politik och att utnyttja situationen i Frankrike för att fiska röster inför EU-parlamentsvalet, där Femstjärnerörelsen och Lega tillsammans kan samla så mycket som 60 procent av rösterna.

Det är första gången sedan andra världskriget som ett EU-land kallar hem sin ambassadör i ett annat medlemsland.

Källa:
Frankrike kallar hem ambassadör från Rom: ”oacceptabel provokation”


  • Publicerad:
    2019-02-08 22:10