UTRIKES. Anställda på det ryska mediebolaget RT i USA kan komma att arresteras ifall deras arbetsgivare inte registrerar sig som en ”utländsk agent” innan den 17 oktober. Nu aviserar Kreml att man kan komma att slå tillbaka med samma mynt mot amerikansk media i Ryssland.

Sedan det amerikanska presidentvalet har etablissemanget i USA envist hävdat att Ryssland på ett otillbörligt sätt försökt att påverka valets utgång. I en rapport från amerikanska säkerhetstjänster pekas rysk media ut som huvudansvarig, då man menar att bland annat RT inte rapporterat ”objektivt” om valet, utan till Donald Trumps fördel.

I efterspelet har amerikanska myndigheter på olika sätt försökt att tysta ryskägda mediebolag, där RT har uppmanat att registrera sig som en ”utländsk agent” av det amerikanska justitiedepartementet. Ifall man inte lyder uppmaningen innan den 17 oktober kan RT:s personal komma att gripas och få egendom beslagtagen av den federala staten.

Utvecklingen oroar Ryssland, som nu antyder att man kan komma att svara med samma mynt. Dmitry Peskov, som är talesman för den ryska regeringen, menar att uppmaningen är ”en tydlig överträdelse mot yttrande- och pressfriheten” och att man inte kan utesluta ”hämndaktioner” mot amerikansk media som opererar på rysk mark, skulle USA fortsätta med sitt agerande.

”Vi hoppas att ett sådant tillslag mot vår media, i det här fallet talar jag om RT och Sputnik i USA, inte kommer att gå obemärkt förbi för de berörda internationella grupper med uppdrag att övervaka överträdelser mot yttrandefriheten och pressfriheten”, säger Peskov i ett uttalande.

Källa:
Kremlin doesn’t rule out tit-for-tat measures if US continues crackdown on Russian media


  • Publicerad:
    2017-10-07 09:00