UTRIKES. USA:s president Donald Trump gav under fredagen klartecken till att släppa en omtalad rapport som sägs bekräfta att FBI övervakat Trumpkampanjen på lösa grunder.

USA:s president Donald Trump.

Det har kommit och kallas för “The FISA-memo”. Det är ett fyra A4-sidor långt dokument från den republikanske kongressledamoten Devin Nunes, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, som sägs bevisa en rad tveksamma beslut från FBI och det amerikanska justitiedepartementet i syfte att avlyssna personer knutna till Donald Trumps presidentvalskampanj, mitt under valet.

I dokumentet framgår det bland annat att FBI använt ett nu misskrediterat dokument från den före detta underrättelseagenten Christopher Steele som förevändning för att avlyssna Carter Page, som då var utrikespolitisk rådgivare åt Trumps presidentvalskampanj.

Dokumentet från Devin Nunes har kritiserats av Demokraterna och av vissa republikaner, bland andra John McCain, som menar att offentliggörandet av dokumentet för allmänheten endast tjänar Ryssland och deras president Vladimir Putin.

Källa:
370598711 House Intelligence Committee Report on FISA Abuses


  • Publicerad:
    2018-02-03 11:00