Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Nordfront Fake News Awards: Här är den slutgiltiga listan

Av Redaktionen, 2018-01-28
redaktionen@nordfront.se

NORDFRONT. I samband med att Donald Trump presenterade vinnarna i sin tävling ”Fake News Awards” utlyste Nordfronts nyhetsredaktion en motsvarande tävling. Efter noga överväganden har en tio-i-topp-lista tagit form och presenteras nu.

USA:s president Donald Trump kom under den amerikanska presidentvalskampanjen att popularisera begreppet ”fake news”, som alltså syftar på låtsasnyheter som skapar eller förvränger berättelser i ett politiskt syfte. Trump har sedan sitt intåg i den politiska världen fått i stort sett hela det amerikanska medieetablissemanget emot sig. Men han har inte, liksom många andra politiker, valt att hantera situationen genom att stryka sina fiender medhårs. Istället har han gått ut hårt mot lögnpressen, något som kulminerade i hans nyligen genomförda ”Fake News Awards”, där framförallt CNN kom att ta hem många segrar.

LÄS MER: Trump utser vinnarna i ”Fake News Awards”

I samband med att Trump presenterade sin tio i topp-lista valde Nordfronts nyhetsredaktion att utlysa sin egen tävling och bad därför även Nordfronts läsare om hjälp. Som utlovat presenteras därför den slutgiltiga listan, där plats 1-5 bereds en lite längre genomgång och 5-10 en något kortare sammanfattning.

Vi vill tacka alla läsare som tipsat oss om fake news under 2017, vilket har lett till att vi kunnat sammanställa denna lista och kröna en ”värdig” vinnare.

1. Carinne Sjöberg, Judiska föreningen i Umeå och den samlade judiska världspressen
— ”Stickercaust” eller ”Judiska föreningen i Umeå tvingas lägga ned efter systematisk terror från nazister”

Av alla skojare, lögnare, fake news-makare och manipulativa intrigmakare så finns en som under 2017 står över alla andra: israelen Carinne Sjöberg. Som matriark för en liten men ambitiös judisk grupp, så sekulär att det är en ”förening” snarare än en församling, lyckades hon få hela den judiska världspressen på sin sida i hennes kamp för en ny och mer centralt benägen lokal för Umeås judar.

Det var i samband med ”Förintelsens” minnesdag i januari 2017 som någon valde att sätta upp ett klistermärke från Nordfronts webbshop på Judiska föreningen i Umeås lokaler.. Det tog inte länge innan föreningens ordförande Carinne Sjöberg bereddes stort utrymme i lokalmedia att ondgöra sig över den hemska ”klistermärkesattacken”, vilket förstås ledde till att någon snart kom att slå till igen.

Denna gång var det Nordfronts berömda klistermärke föreställande Adolf Hitler som hade klistrats upp. I samband med detta gick Västerbottens Kuriren (VK) steget längre och gjorde ett TV-reportage där Sjöberg under ceremoniella former fick slita ned klistermärket.

Under ceremoniella former river Judiska föreningens matriark Carinne Sjöberg ned ett klistermärke. Skärmdump från vk.se 2017-02-26.

Men den mediala uppmärksamheten och sympatin från såväl politiker som media och etablissemang var inte nog. Sjöberg började antyda att Umeås judar nu kände sig så pass otrygga att hon hotade med att lägga ned verksamheten, vilket de faktiskt också kom att göra så småningom. Det man egentligen tycks ha gjort var att säga upp hyreskontraktet för lokalen, men att ”lägga ned verksamheten” var åtminstone de ord man själv använde.

I samband med detta kom även svepande anklagelser (som man förstås sublimt försökte koppla samman med Nordfronts klistermärken och därmed även med Motståndsrörelsen) om att det skulle ha sprejats hakkors på fasader, människor (till och med barn) ska ha hotats, fönsterrutor ska ha slagits in med mera. På vissa håll skrevs det till och med om att det ska ha satts upp klistermärken med orden ”Vi vet var ni bor” och att dessa skulle härstamma från Nordfront.

Nordfronts Simon Holmqvist och Daniel Olofsson, som också är medlemmar i Näste 6 vilket omfattar Umeå, började gräva i både anklagelserna och Sjöberg och hennes förening. Ganska snart visade det sig att polisen inte kände till några andra former av ”trakasserier” förutom de ovan nämnda klistermärkena: Det fanns inga polisanmälningar och i skrivande stund har varken Judiska föreningen eller deras allierade inom mainstreammedia kunnat presentera några bilder eller andra bevis för något annat heller.

Sjöberg själv började ganska snart antyda, mer eller mindre öppet, att hon nu hoppades att kommunen skulle ställa upp med en ”mer centralt belägen lokal”, eller ett ”kulturcentrum” för hennes förening. Hon menade sig dock inte ha någon koll på vad kommunen kunde erbjuda, trots att hon själv sitter med i Umeå kommuns fritidsnämnd som representant för Liberalerna. Samma nämnd som senast 2016 beviljade Judiska föreningen ett lokalstöd på 60% av hyran.

Sjöbergs rövarhistorier kom snart att spridas över hela Sverige och fördömanden haglade från alltifrån proffstyckare till högt uppsatta ministrar i regeringen, inklusive statsminister Stefan Löfven själv. Lögnerna kom också via den internationella pressen att spridas till länder som Kanada, Storbritannien, USA, Ryssland och Israel. Samtliga med rubriker såsom ”Nynazistiska hot tvingar judisk förening i Sverige att stänga”.

Umeå kommun kom att högtidligt lova Judiska föreningen en ny lokal, men när man under våren erbjöd dem en lokal så dög den inte. Något som fick Sjöberg att konstatera att Umeå kommun hade ”övergivit dem” och att Umeås judar därmed riskerade att få fira det judiska nyåret Rosh-Hashana i någons bostad.

Som om allt detta inte är nog så valde Carinne Sjöberg att avsluta 2017 med att i december återigen hota med att ”lägga ned föreningens verksamhet” på grund av attacker mot synagogor i Malmö och Göteborg. Trots att man alltså redan påstod sig ha lagt ned efter denna ”stickercaust” tidigare under året.

Rubriken på Nordfronts granskande artikel i ärendet fick namnet Judar i Umeå slår rekord i fake newsoch vid en återblick av 2017 så står sig förstås rekordet ännu.

Grattis Carinne Sjöberg, Judiska föreningen i Umeå och den samlade judiska världspressen!

2. Folkfientlig media i Norden
— ”Nordiska motståndsrörelsen och Jesse Torniainen mördade narkomanen Jimi Karttunen”

I samband med en offentlig tidningsutdelning i Helsingfors i september så kom en kriminell narkoman vid namn Jimi Karttunen att spotta på en av Motståndsrörelsens fanbärare. Karttunen tillhörde ett gäng ligister som på olika sätt försökte störa den fredliga opinionsbildningen, men när Karttunen spottade på fanbäraren – inte bara en utan två gånger – och dessutom vägrade lämna platsen så valde Helsingforsaktivisten Jesse Torniainen att tillrättavisa honom med en spark riktad mot hans bröstkorg.

Karttunen föll och ska enligt uppgift ha slagit huvudet i processen, men inte så pass illa att han inte kunde resa sig upp och snabbt lämna platsen tillsammans med sina kamrater. Karttunen uppsökte även sjukhus där man skulle undersöka ifall hans hjärna tagit skada, men valde efter några dagar att lämna sjukhuset för att fortsätta knarka, vilket den följande tingsrättsförhandlingen visade.

En vecka efter sparken och ett par dagar efter att han frivilligt lämnat sjukhuset så ringde Karttunen ambulansen och klagade på huvudvärk. Karttunen kom att avlida samma dag, men tidigare under dagen hade han setts kraftigt påverkad av vad som tros vara både alkohol och droger. Vaktmästaren i den byggnad som den framlidne narkomanen bodde i har i både tings- och hovrätt vittnat om att han sett Karttunen samma dag och att han var ”dyngrak och kunde knappt gå rakt”. Den toxikologiska rapporten kom att visa att Karttunen hade den livsfarliga blandningen av opioider och bensodiazepiner i kroppen när han dog.

Till vänster: Media förmedlade bilden av Jimi Karttunen som en oskyldig pojke och en ”känslig poet”. Till höger: Verklighetens Jimi Karttunen – en kriminell narkoman som spottade på personer han inte kände.

Innan Torniainen ens hade hunnit ställas inför rätta så dömde en samlad nordisk och till viss del även internationell lögnpress honom till att bli Jimi Karttunens ”mördare”. Tingsrätten kom senare att konstatera att Karttunens död var orelaterad till sparken som utdelades av Torniainen, som därför friades från åtalet om vållande till annans död. Men detta faktum hjälpte föga för lögnpressen som framhärdat i att beskriva händelsen som att inte bara Torniainen, utan även Nordiska motståndsrörelsen som organisation, har mördat Jimmi Karttunen.

I veckan kom också hovrättsdomen mot Torniainen, som fastställde tingsrättens bedömning att Torniainen inte är ansvarig för Karttunens död. Om detta räcker för att få tyst på lögnpressens fake news återstår dock att se.

3. Bonnier, Alexandra Pascalidou och Schibsted
— Massmediala ”avhoppare”

Martin Karlsson myser med Alexandra Pascalidou. De båda fann varandra i jakten på uppmärksamhet och oförmågan att skilja mellan verklighet och fantasi. Skärmbild: dn.se.

Under året har ett par nya ”avhoppare” från Nordiska motståndsrörelsen trätt fram i det massmediala ljuset. Dessa så kallade avhoppare har aldrig ”hoppat av” på grund av att de själva inte hade vad som krävdes för att engagera sig i en oppositionell och radikal rörelse. Istället handlar det om att de på olika sätt har börjat ”komma till insikt” om att det är fel på organisationen de tillhört och den ideologi som de har bekänt sig till. Från att ha insett hur den världsordning som nätt och jämnt håller västvärlden uppe bygger på lögner och omfattande strävan att förslava och på sikt utrota Europas ursprungsbefolkning så menar dessa alltså att de med glädje återgått till sitt ursprungliga icke-upplysta tillstånd.

Den kanske mest kända ”avhopparen” från 2017 är förstås Martin Karlsson, som efter att ha omvärderat sitt ”nazistiska engagemang” gjorde sitt bästa för att få uppmärksamhet. Inledningsvis valde han att ”tala ut” på en obskyr antifascistisk blogg, men troligtvis med tanke på den väldigt begränsade läsarkretsen så dröjde det inte länge förrän han valde att se sig om efter nya vägar att ta sig fram. Sin like fann han i en annan uppmärksamhetsbesatt svamlare, nämligen lögnerskan Alexandra Pascalidou. Tillsammans gjorde radarparet några uppträdanden i Bonniermedia där de berättade historien om hur ”ex-nazisten” och antirasisten fann varandra. Karlsson uppgav själv att han utsatt Pascalidou för ”hat och hot” men att hon nu förlåtit honom.

LÄS MER: Mytomanen Martin Karlsson

Under Karlssons korta men intensiva stund i rampljuset kom han med en rad spektakulära uttalanden om sin påstådda tid i Nordiska motståndsrörelsen, påståenden som Bonnier med glädje lät publicera helt okritiskt och som inte behöver upprepas. Men en av hans utfall har redan blivit legendariskt, nämligen den om hur han ”råkade” äta pizza och sedan fruktade för sitt liv:

— Sedan åt vi bara svensk husmanskost, aldrig utländsk mat. En gång när jag var stressad råkade jag äta en pizza och fick så dåligt samvete, jag var rädd att de skulle få veta det och ha ihjäl mig. Det första jag gjorde när jag lämnat var att ta en pizza och en coca-cola.

Martin Karlssons ”avhopp” ledde åtminstone till en hel del roliga memes.

Bonniermedia hävdade att Karlsson varit medlem i Motståndsrörelsen i 13 år, men efter att Nordfront undersökt hans relation till organisationen visade det sig att han ansökte om medlemskap 2014 och var under sin tid i organisationen väldigt inaktiv och svår att nå för hans gruppchefer. Flera kvinnliga medlemmar har också berättat om hur han var så pass obehagligt närgången att flera personer vägrade att delta på aktiviteter tillsammans med honom.

Karlsson deltog under första majdemonstrationen i Borlänge 2016. Enligt honom blev han tvingad att dyka upp och dessutom uniformt klätt. I verkligheten visade det sig att han dykt upp i svarta byxor och vit skjorta utan att ha fått direktiv om att göra så. För att citera artikeln Mytomanen Martin Karlsson, som publicerades på Nordfront i samband med hans framträdanden i den judiska lögnpressen:

2016 deltog Karlsson i Nordiska motståndsrörelsens 1 maj-demonstration i Borlänge. På eget bevåg dök han upp på demonstrationen iklädd vit skjorta och svarta byxor, vilket en gruppchef skällde ut honom för. Efter det hörde organisationen inget nytt från Karlsson innan han  på nytt började skicka in medlemsansökningar senare under året. I augusti förra året informerades Karlsson slutligen om att han inte längre var välkommen som något annat än passiv stödmedlem i Motståndsrörelsen på grund av sitt tidigare beteende.

Karlsson har alltså aldrig varit aktivist i Motståndsrörelsen, han har bara sporadiskt under strax över två års tid försökt att bli aktiv medlem men misslyckats och gjort sig ovälkommen i organisationen. Man skulle alltså mer korrekt kunna beskriva Karlsson som en misslyckad och utesluten medlem snarare än en avhoppare som på eget bevåg lämnat rörelsen.

Karlsson var dock inte ensam om att komma med fantastiska avhoppar-berättelser under 2017. I samband med en omfattande hets- och lögnkampanj mot Nordiska motståndsrörelsen, som mediekoncernen Schibsted genomförde inför demonstrationen i Göteborg den 30 september, så valde man att intervjua en anonym person som påstods ha varit medlem i organisationen.

Den påstådda avhopparen ”Andreas” berättar om vapenhandel med Ryssland för Aftonbladets reporter. Skärmbild: Aftonbladet.se.

”Andreas”, som Schibsteds avhoppare kallade sig, påstod sig bland annat ha sett vapenarsenaler i Motståndsrörelsens ägo, som han också menade kommer från Ryssland eller Ukraina:

— Jag har sett ledare bära pistol i byxlinningen och jag har sett vapendepåer bestående av både automatkarbiner och granater, förklarade ”Andreas” i intervjun.

Trots detta ska han alltså ha valt att stanna kvar. Det var inte förrän någon hade sagt åt honom hur han skulle uppfostra sina barn som han ska ha fått nog och ”hoppat av”. Nu är han paranoid och tror att någon vill skada honom:

— Jag gick under jorden helt, bara försvann från allt under mycket lång tid, det är enda sättet. Jag vet att de inte har glömt mig, men jag går inte omkring och är rädd varje dag utan försöker att leva mitt liv utan att göra något väsen av mig.

4. Expressen och David Baas
— David Baas har tagit del av ”interna instruktioner” till Motståndsrörelsens medlemmar

Även om Schibsted var strået vassare när det kom till hets och fake news inför Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september så var förstås inte Bonnier långt efter. I ett av den svenskfientlige journalisten David Baas alster påstås att Expressen tagit del av hemliga ”interna instruktioner” till Motståndsrörelsens aktivister inför demonstrationen.

I verkligheten hade David Baas läst i boken Handbok för aktivister i Nordiska motståndsrörelsen, som saluförts helt öppet på Nordfront förlag sedan 2015 och i en tidigare upplaga sedan 2010. De ”dokument” som Baas tagit del av är alltså varken hemliga, interna eller ens specifikt relaterade till demonstrationen i fråga. Med lösryckta citat ur aktivisthandboken försökte Baas att ge sken av att han kunde dela med sig av unik och avgörande information om Nordiska motståndsrörelsen och demonstrationen i Göteborg.

Expressens David Baas var på plats under demonstrationen i Göteborg. När han inte stod på ett tak tillsammans med våldsvänstern och fotograferade demonstrationsdeltagare så smög han runt demonstrationståget, flankerad av två livvakter. Foto: nordfront.se.

Så här skrev Nordfront om Baas ”rescension” av aktivisthandboken i samband med att den publicerades:

Även om Baas ”bokrecension” innehåller korrekta citat är det en förvriden helhetsbild han förmedlar. En stor del av den ”politiska brottslighet” som nämns i Aktivisthandboken syftar på åsiktsbrott (hets mot folkgrupp) och i boken framkommer det att Motståndsrörelsen inte ser sådan ”brottslighet” som lika moraliskt förkastlig som ”vanlig kriminalitet” som syftar till egen vinning (stöld, bedrägeri o.s.v.) eller att skada andra människor utan anledning.

En del av Aktivisthandboken berör också synen på politiskt våld och fokuserar då mycket på hur den svenska lagen gällande självförsvar ser ut. Men Baas plockar istället ut citat som mer filosofiskt tar ställning till frågan om våldsamheter kan vara nödvändiga för att genomdriva en politisk revolution, och trots att de resonemangen är av mer teoretisk karaktär framställer Baas det som att det är en del av Motståndsrörelsens taktik. Detta gör Baas samtidigt som det klart och tydligt står i Aktivisthandboken att Motståndsrörelsen är en civil motståndsrörelse som inte använder offensivt våld.

5. Bonnier med kollegor
— Fake news i Almedalen

I samband med Nordiska motståndsrörelsens stora framgång under årets upplaga av Almedalsveckan i Visby gick mainstreammedias fake news-maskineri på högvarv. Redan dagen innan organisationens representanter landade på Gotland så skrevs det om ”nazister” som sprang runt på Visbys gator och ”heilade”. När organisationens representanter anlände dagen efter valde Expressen att använda en bild på aktivister som vinkar till varandra till krigsrubriker som ”Här gör NMR Hitlerhälsning i Almedalen”.

Skärmdump från expressen.se.

Expressen gjorde även sitt bästa för att sprida tanken om att ingen besökte Motståndsrörelsens tält eller lyssnade på organisationens tal vid hamnen. När Simon Lindberg talade under lördagen skrev man att inte ens tio personerlyssnade, trots att det i verkligheten var cirka 150 privatpersoner som trotsat regnet för att komma och lyssna på Nordiska motståndsrörelsens ledare.

Under de tre dagar som Motståndsrörelsen befann sig i Visby så valde en lokal förmåga med ursprung i Afrika att förfölja framförallt Nordfronts journalister och bete sig allmänt obehagligt och hotfullt. Detta ledde till att polisen under söndagen fick avvisa honom från platsen, vilket mainstreammedia förstås nappade på. Nordfront kunde senare avslöja att mannen i fråga heter Abdo Mohamed Ali – en välkänd kriminell narkoman i Visby med omnejd. Men i Nyheter24:s rapportering blev han en ”trakasserad Visbybo” som endast på grund av sin hudfärg först trakasserades av ”nazister” för att sedan föras bort av poliser.


Filmen där Abdo Mohamed Ali förs bort av polis efter att ha trakasserat Nordfrontjournalister under tre dagar.

Ytterligare ett exempel på fake news från Almedalsveckan kommer från Bonniers andra slagskepp: Dagens Nyheter. En av tidningens mer svenskfientliga journalister Niklas Orrenius skrev att han av en ”högt uppsatt NMR-man” hade fått veta att Nordiska motståndsrörelsen ”vägrar ta avstånd” från de så kallade bomberna i Göteborg.

I verkligheten hade Orrenius försökt att småprata med Fredrik Vejdeland för att därmed provocera fram ett avståndstagande gentemot de personer som misstänktes för brotten. Vejdeland nappade inte på Orrenius provokationer utan svarade:

— Vi kommer aldrig att ta avstånd från medlemmar, eller före detta medlemmar, för att ni vill det.

Att Vejdeland inte ville ta avstånd från individer på order av en judisk tidning förvandlades således till att Vejdeland vägrade att ta avstånd från ”bomberna” när uttalandet passerat igenom Orrenius filter och landat på hans Twitter.


Film som visar hur Niklas Orrenius talar med Fredrik Vejdeland och sedan skapar fake news genom att förvränga hans ord.

6. Den bidragsfifflande vänstertidningen ETC: ”Nynazister hotar Byggnads”

ETC publicerade i april en artikel där det felaktigt påstås att Nordiska motståndsrörelsen ”hotar” Byggnads. Sanningen är att Motståndsrörelsen genom politisk aktivism uppmärksammade att den LO-kontrollerade fackföreningen svek sina egna medlemmar genom att hänge sig åt politisk korrekthet, bland annat i form av att förnedra sig själva på bild iklädda så kallade ”pussy hats” (fitthattar).

LÄS ÄVEN: Är du en fitta, byggnadsarbetare? Bevisa motsatsen!

Anders Rydberg, som är nästeschef för Näste 1, kommenterade saken till Nordfront i april:

— Vi gjorde en aktion mot Byggnads årsmöte, där syftet var att upplysa deras medlemmar om vilka galenskaper som ledningen använder deras medlemsavgifter till. Ledningens sätt att reagera på aktionen, genom att spela ”förföljda”, påminner starkt om ett annat folks modus operandi. Det kanske finns en naturlig förklaring till det. Ifall Byggnads ledning verkligen blev skrämda av vår aktion, så kan jag garantera att de hade skitit i byxorna om vi hade hotat dem på riktigt.

7. ”Svensk” media: ”Nazister demonstrerar för mödradödlighet!”

Det första som Nordfronts dåvarande nyhetsredaktör Martin Saxlind ville göra när han avtjänat ett fängelsestraff på fyra månader effektiv tid var ett delta i en offentlig aktivitet. Eftersom Saxlind avtjänade sitt straff på en anstalt i Umeå så anordnade Näste 6 tillsammans med Näste 4 en offentlig flygbladsutdelning i i staden, samma dag som Saxlind frigavs.

Av en slump befann sig även homolobbyorganisationen RFSU på torget i Umeå, men inte för att propagera för sin perverterade sexualideologi utan snarare för att uppmärksamma problemet med att kvinnor dör i samband med att de föder barn. Detta gjorde man genom att hålla en ”barnvagnsdemonstration” och enligt lokalmedia så befann sig Nordiska motståndsrörelsen på plats för att visa sin avsky mot att RFSU motsätter sig att kvinnor dör vid barnafödsel.

Satir efter fake news om den offentliga flygbladsutdelningen i Umeå. Klicka för större bild.

Det fanns inga banderoller, plakat eller flygblad som tydde på att Motståndsrörelsen var där i något sådant ärende. Men det spelade ingen roll för ”svensk” media: Fake news-rapporteringen om att Motståndsrörelsen var på plats för att motdemonstrera mot barnvagnsdemonstrationen spred sig som en löpeld genom hela det ”svenska” medielandskapet.

8. MittMedia och Stefan Nolervik: ”Mordhoten” mot antirasisten Henrik Orell

Under våren publicerade MittMedia en rad artiklar om hur jämten Henrik Orell med familj hade utsatts för hot och trakasserier på grund av sin antirasistiska ”kamp”. Nordront kunde dock avslöja att Orell inte bara hade framfört hot mot sig själv på sociala medier, utan även mot sina egna nära och kära. I ett numer legendariskt samtal ringde dessutom Pär Öberg upp MittMedias Stefan Nolervik, som publicerat en lång snyftartikel om Orell:

9. TV4 använder praktikant som expert angående paranoia om rysk påverkan på svensk politik

Att Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet, trots intensiv hets från judisk lögnpress, likväl som flertalet opinionsundersökningar och så kallade expertutlåtanden som intygade att han inte skulle ha en chans mot rivalen Hillary Clinton, var svårt att acceptera för den judisk-liberala makteliten i västvärlden.

Men tänk om valet avgjordes med hjälp av utomstående krafter, sådana som makteliten själva inte riktigt kunde kontrollera? Det skulle i sådana fall tjäna som en duglig bortförklaring som man kan upprepa i oändlighet. Att Ryssland på olika sätt skulle ha påverkat valutgången på ett oförutsägbart och ur maktelitens perspektiv ofördelaktigt sätt passar förstås perfekt in i det narrativet.

Även om man i skrivande stund inte har kunnat bevisa sin teori, så har rädslan för ”Rysslandspåverkan” spridit sig över hela västvärlden. I Sverige tror man exempelvis att ”ryska trollfabriker” kan komma att påverka valet 2018. Till vems fördel har man inte riktigt förklarat, men läget är tydligen så pass katastrofalt att man under 2017 har hållit säkerhetspolitiska konferenser och andra krismöten i ämnet.

Bonnierkanalen TV4 valde till och med att bevisa sin tes genom att låta en auktoritet från Utrikespolitiska institutet uttala sig, i form av praktikanten Sebastian Åsberg. Granskning Sverige avslöjade spektaklet i dokumentären ”Rysshotet, är det verkligt eller är vi lurade?”:

10. MittMedia: ”11 nazister döms för våldsamt upplopp”

Efter Nordiska motståndsrörelsens Göteborgsdemonstration den 30 september greps ett antal aktivister. Dessa kom sedermera att släppas och i samtliga fall lades förundersökningen om våldsamt upplopp ned. Däremot kom 11 motdemonstranter, i form av bland annat en serievåldtäktsman, terroristtränade somalier med stenslunga och en vänsterextremist som i polisförhör klagade över att han kissat ner sig när han greps, att dömas för bland annat våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman etcetera.

Nordfronts chefredaktör Martin Saxlind noterade dock att man från den judiska lokalmediakoncernen MittMedia valde att beskriva domen mot de så kallade motdemonstranterna med att det var 11 ”nazister” som dömdes. MittMedia har i efterhand publicerat en rättelse, men lokalmediakoncernen har sedan tidigare gjort sig känd för att ta varje tillfälle i akt att hetsa mot och sprida fake news om Nordiska motståndsrörelsen.


  • Publicerad:
    2018-01-28 17:00