UTRIKES. Lögnpressen trodde först att det var ett skämt och kom sedan att håna initiativet. Men nu har det skett: USA:s president har presenterat vinnarna i Fake News Awards.

Donald Trump gillar inte fake news. Foto: geralt (CC Public Domain).

Det var i november månad som USA:s president Donald Trump lät meddela att han ämnar hänga ut de största lögnarna inom amerikansk systemmedia för att fira sitt första år som president. Priset skulle heta ”Fake News Awards”. Uttalandet togs till en början som ett skämt av lögnpressen som dock snabbt insåg att Trumps uttalande var på fullaste allvar.

När Trump på onsdagsnatten svensk tid twittrade om att vinnarna utlysts och publicerats på det republikanska partiets webbsida exploderade diskussionen på sociala medier i en hetsig diskussion mellan progressiva liberaler och mer sansade människor. Allt från vanligt folk, kändisar och journalister gav sig in i diskussionen och trycket på webbsidan blev snabbt så stort att sidan snart slutade fungera och ligger i skrivande stund fortfarande nere.

”Vinnarna” i Fake News Awards var väntade men fram tills listan officiellt publicerats spekulerades det flitigt bland allmänheten. De flesta förväntade sig, mycket riktigt, att flest placeringar skulle tas av tv-kanalen CNN eller tidningen The New York Times.

De tre värsta lögnarna
Förstapris gick till The New York Times Paul Krugman som efter att Trump tillträtt som president hävdat att den Amerikanska ekonomin aldrig skulle återhämta sig under Trumps ledning.

Andrapriset gick till TV-kanalen ABC News Brian Ross som genom en falsk nyhetsrapportering fick Dow Jones-börsen att krascha.

Tredjepriset gick till TV-kanalen CNN som spred falska nyheter om att Trump och hans son Donald Trump Jr. skulle haft tillgång till hackade dokument från Wikileaks.

Övriga placeringar

4. Tidningen Times – som felaktigt rapporterat om att Trump skulle fört bort en byst föreställande den afroamerikanske sionistlakejen Martin Luther King Jr.

5. Tidningen Washington Post – för att felaktigt ha rapporterat om att ett av Trumps valtillställningar i delstaten Florida skulle varit tomt på människor.

6. TV-kanalen CNN – för den falska rapporteringen om att Trump under sitt besök i Japan skulle ha övermatat den japanska premiärministerns fiskar.

7. TV-kanalen CNN – som spred falska nyheter om att Trumps före detta kommunikationsdirektör Anthony Scaramucci skulle ha deltagit på möten med representanter för den ryska staten.

8. Tidningen Newsweek – som felaktigt påstod att den polska presidentens fru Agata Kornhauser-Duda skulle ha vägrat att skaka hand med Trump

9. TV-kanalen CNN – för att ha ljugit om att den före detta FBI-direktören James Comey skulle ha förnekat Trumps påståenden om att han inte var med i en FBI utredning.

10. Tidningen The New York Times – som felaktigt påstod att Trumps administration skulle ha gömt en klimatrapport.

Sist men inte minst valde Trump att utlysa en elfte plats som är ett generellt pris som inte tilldelades någon specifik journalist eller mediabolag. Priset var lögnen om att Trump skulle ha otillbörliga anknytningar till Ryssland och den ryska presidenten Vladimir Putin.

Flest priser fick TV-bolaget CNN, som tog hem fyra av tio priser, följt av tidningen The New York Times som kammade hem två av tio priser. Huruvida priset kommer att återkomma årligen så länge som Trump är president återstår att se.

Källor:
The Highly-Anticipated 2017 Fake News Awards
Arkiverad version av The Highly-Anticipated 2017 Fake News Awards
Fake News Awards – Wikipedia


  • Publicerad:
    2018-01-18 14:50