MASSMEDIA. Efter att ha antytt att judar är en minoritetsgrupp med mycket makt sparkades det kubanskättade nyhetsankaret Rick Sanchez från CNN. Nu har han rekryteras av det ryskägda mediebolaget RT, där han kommer att få sin egen dagliga nyhetsshow.

Det var 2010 som den kubanske journalisten Rick Sanchez intervjuades i radio, strax efter att CNN tagit från honom sin sändningstid för programmet Rick’s List till förmån för talk showen In the Arena.

Sanchez var tydligt upprörd över att ha blivit utbytt, samt över det faktum att man drev med honom i satirprogrammet The Daily Show. I intervjun menade han att han behandlades illa på grund av sitt latinamerikanska ursprung, vilket ledde till att han kallade bland annat The Daily Shows judiske programledare Jon Stewart för ”trångsynt”.

När programledare förde fram tanken att Stewart också utsätts för så kallad trångsynthet på grund av sitt judiska ursprung ska Sachez ha skrattat och svarat:

— Ja, väldigt maktlösa människor Han är en sådan minoritet. Jag menar, snälla… Skämtar du med mig eller vad? Jag säger till dig att alla som styr CNN är som Stewart, och väldigt många människor som styr andra tv-kanaler är som Stewart. Och att sedan antyda att dessa på något sätt, människor i det här landet som är judar, skulle vara en förtryckt minoritet?

Redan dagen efter intervjun meddelade CNN att Sanchez sparkades, samtidigt som en medial hetskampanj satte igång för att utmåla honom som antisemit.

Sanchez har sedan dess bland annat arbetat som kolumnist för FOX News Latino, men kommer från och med måndag att göra comback i en egen tv-show.

Det är den ryskägda kanalen Russia Today (RT) som anställt det tidigare CNN-nyhetsankaret som programledare för ”The News with Rick Sanchez” med start på måndag på RT America.

— Vi kommer att göra underbara grejer här. Ser du på tv för att stänga av hjärnan, för att slappna av? Jag vill att du ska se på tv för att slå på hjärnan. Detta är anledningen till att jag är här [på RT], kommenterar Sanchez sin övergång till RT i en teaser för det nya programmet.

The News with Rick Sanchez kommer att sändas dagligen mellan klockan 19:00 och 20:00 EST.

RT skriver att detta är en del av en expansionssatsning på RT America, tillsammans en ny daglig specialsändning av programmet News. Views, Hughes med den konservativa politiska kommentatorn Scottie Nell Hughes.

— Jag kunde inte vara stoltare över vår uppsättning av fantastiska journalister. Med Rick, Scottie och resten av vårt team kommer vi göra något som har blivit en raritet i industrin: Högkvalitativ och faktabaserad journalistik kombinerat med högkvalitativ tv-produktion, kommenterar RT Americas nyhetsredaktör Mikhail Solodovnikov nysatsningen.

RT ägs av den ryska staten och har i många år producerat nyheter som riktas till tittare i Västvärlden. På grund av att man haft en annan inriktning än den i väst dominerande judiskägda pressen har RT:s nyhetsrapportering varit kontroversiell och bland annat pekats ut som en del i Rysslands påverkanskampanjer på västerländska valrörelser. Detta har lett till att både USA och EU har vidtagit juridiska åtgärder för att försöka lägga krokben på mediebolagets framfart och popularitet.

Källor:
Veteran broadcaster Rick Sanchez goes primetime on RT America
Rick Sanchez Out at CNN After Saying Jon Stewart a Bigot, Suggesting Network is Run by Jews


  • Publicerad:
    2018-10-19 09:00