UTRIKES. Rysslands utrikesminister ber USA att öppet deklarera om de söker en anledning att få attackera Nordkorea.

Enligt Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov misstänker man i Moskva att USA aktivt söker efter en anledning till att attackera Nordkorea. I ett uttalande från Lavrov har USA på senare tid kontinuerligt provocerat landet i hopp om att Nordkorea ska göra något. Uttalandet kommer efter Nordkoreas senaste missiltest.

— USA:s förehavanden på senare tid tycks vara av sådan art att man vill provocera Pyongyang till förhastade beslut, sade Lavrov och fortsatte:

— Amerikanerna borde deklarera sina intentioner för oss alla. Om dom nu verkligen är på jakt efter en anledning till att totalt krossa Nordkorea, som deras FN-sändebud sade under säkerhetsrådets möte, så bör de bekräfta detta öppet och tydligt. Därefter kan vi fatta beslut om hur vi ska reagera.

Det var under onsdagen som Nordkorea utförde ännu ett missiltest. Enligt landet var missilen som testades en uppgraderad version som har kapaciteten att nå det amerikanska fastlandet. Innan missiltestet har USA demonstrerat sin militära makt genom att genomföra ett antal militärövningar i regionen. Bland annat med sina allierade Sydkorea och Japan.

Tidigare under året hade USA sagt, till bland annat Ryssland, att man förmodligen inte skulle genomföra några fler militärövningar i regionen i år. Man hade enligt Lavrov sagt att nästa övning inte skulle äga rum innan våren.

— Våra amerikanska kolleger lät oss i september förstå, att de inte skulle genomföra några fler övningar innan våren, något som skulle ge Nordkorea möjligheten att känna ett lugn och inte fatta några förhastade beslut. Vi hade förhoppningar om ett sådant närmande i konflikten. Men de ordnade en icke-inplanerad övning i oktober, sedan en igen i november och nu har de deklarerat att de skall hålla en storskalig militärövning i december.

Lavrov anser att USA borde stanna upp och lyssna på andra länders rekommendationer om att ha direkta förhandlingar med Pyongyang.

Källa:
US should come clean if it’s looking for pretext to destroy N. Korea – Russian FM Lavrov


  • Publicerad:
    2017-12-01 12:30