UTRIKES. Talesmannen för det ryska försvarsdepartementet, Igor Konasjenkov, jämför den USA-ledda koalitionens ödeläggelse av staden Raqqa i Syrien med de allierades utplåning av Dresden under andra världskriget.

Till vänster: Dresden, Tyskland – 1945. Till höger: Raqqa, Syrien – 2017.

Igor Konasjenkov, det ryska försvarsdepartementets talesman, har i skarpa ordalag fördömt de amerikanska bombningarna av den syriska staden Raqqa. Konasjenkov sade bland annat att Raqqas öde påminner om det som drabbade Dresden i slutet av andra världskriget.

Islamiska staten (IS) har använt Raqqa som huvudstad för sitt så kallade kalifat fram tills att de nyligen drevs ut ur staden. Omkring 80 procent av alla bostäder i Raqqa har förstörts i de senaste månadernas strider, som innefattade massiv artilleribeskjutning och flyganfall från den USA-ledda koalitionen.

Konasjenkov påpekade att USA tidigare har vägrat skicka humanitär hjälp till områden i Syrien där Ryssland har ansett att det behövts. Han misstänker att koalitionens plötsliga vilja att skicka hjälp till Raqqa är ett sätt att rentvå sig efter att ha orsakat en sådan enorm förödelse i staden.

Terrorbombningen av Dresden räknas till de allierades allra vidrigaste krigsbrott under andra världskriget. Närmare fyra tusen ton bomber släpptes över staden och tiotusentals tyska civila beräknas ha förlorat livet. En del källor anser att det rörde sig om hundratusentals döda.

Källa:
‘Leveled like Dresden’: Raqqa aid haste hints at cover up of ‘barbaric destruction’ – Moscow


  • Publicerad:
    2017-10-22 23:30