MELLANÖSTERN. Terrorgruppen Islamiska staten har förlorat sin ”huvudstad” Raqqa efter att de besegrats av USA-stödda SDF-styrkor.

SDF-styrkor firar segern.

Den sunniextremistiska terrorgruppen Islamiska staten (IS) har blivit besegrade i staden Raqqa i norra Syrien. De kurdiskdominerade SDF-styrkorna som i nästan fyra månader belägrat staden uppger att det där nu endast finns några dussin IS-jihadister kvar.

— Vi vet att det fortfarande finns improviserade sprängmedel och försåtsmineringar i och bland de områden som IS en gång hade, så SDF kommer att fortsätta att medvetet rensa områdena, meddelar överste Ryan Dillon, talesperson för den USA-ledda koalitionen som alltså stöder de kurdiskdominerade SDF-styrkorna.

Raqqa övertogs år 2014 av IS som gjorde staden till sin ”huvudstad” i den syriska delen av sitt kalifat. Terrorgruppens förlust av Raqqa är den senaste i raden av högprofilerade reträtter. Nyligen rapporterades att 92 procent av Syrien var befriat från IS medan dessa är i praktiken utraderade även i Syriens grannland Irak. Den enda större stad som IS fortfarande håller är Deir ez-Zor i östra Syrien. Frågan är dock hur länge de står emot de ryska och syriska regeringsstyrkor som nu strider för att återta staden.

Källa:
Uppgifter: IS besegrat i Raqqa


  • Publicerad:
    2017-10-18 06:45