UTRIKES. USA:s utrikesdepartement erkänner att syriska ”rebeller” kopplade till den jihadistiska terrororganisationen al-Nusrafronten har använt sig av kemiska vapen.

USA:s utrikesdepartement har publicerat en resevarning för amerikaner som funderar på att resa till Syrien där de omnämner att syriska ”rebeller” använt kemiska vapen i kriget mot landets president Bashar al-Assad.

”ISIS, Hayat Tahrir al-Sham (tidigare al-Nusrafronten reds. anm.) och andra våldsamma extremistgrupperingar använder sig av självmordsbombare, kidnappningar, lätta och tunga vapen, improviserade sprängmedel och kemiska vapen” löd resevarningen.

Igor Konashenkov, som är talesperson för det ryska försvarsdepartementet, kommenterar utlåtandet:

— Det här är det första officiella erkännandet av USA:s utrikesdepartement inte bara av existensen utan även själva användandet av kemiska vapen från al-Nusraterrorister.

Tidigare har USA erkänt att terrorgruppen Islamiska staten använt kemiska vapen i kriget mot den syriska regeringen.

USA har även länge varit ledande i att beskylla president Assad för allehanda grymheter, där just anklagelser om användandet av kemiska vapen har riktats mot honom. De anklagelserna har dock bestritts av både Syrien och Ryssland och har dessutom inte kunnat bevisas.

Källa:
US State Department admits Al-Nusra affiliate using chemical weapons in Syria


  • Publicerad:
    2017-10-20 19:30