UTRIKES. En ny undersökning visar att USA betalat al-Qaida för att lämna vissa städer i Jemen, vilket gör att terrorgruppen växer sig starkare.

Det är nyhetsbyrån AP som i en undersökning rapporterar hur USA och den Saudi-ledda koalitionen som strider mot huthirebellerna i Jemen har ingått särskilda överenskommelser med terrorgruppen al-Qaida.

USA strider mot både de Iranstödda huthirebellerna i Jemen och al-Qaida i regionen. Detta har gjort att USA och koalitionen valt att ingå ett indirekt samarbete med al-Qaida. Enligt AP har den amerikanska militären betalat al-Qaida för att lämna vissa städer och byar. I vissa fall fick al-Qaida-krigarna lämna städerna med sina vapen.

Enligt AP har den oheliga alliansen mellan USA och al-Qaida varit till gagn för terrorgruppen.

Dessa kompromisser och allianser har gjort det möjligt för al-Qaida-krigare att fortsätta strida – och riskera att stärka den farligaste grenen av terrororganisationen som utförde 9/11-attackerna”, skriver AP.

Den Saudi-ledda koalitionen ska ha varit medvetna om avtalen och i vissa fall undvikit att attackera de beväpnade al-Qaida-krigarna.

I AP:s reportage framgår det även att militanta grupper som USA och koalitionen finansierar aktivt rekryterar soldater från al-Qaida, då de bedöms vara “exceptionella krigare”.

Källa:
AP Investigation: US allies, al-Qaida battle rebels in Yemen


  • Publicerad:
    2018-08-09 12:00