Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Sverige bidrar till svältmordet på jemeniterna

Av Redaktionen, 2018-12-17
redaktionen@nordfront.se

VAPENEXPORT. Sveriges partier är splittrade i frågan om vapenexport som hjälper angriparna i kriget mot Jemen.

Den humanitära svältkatastrofen i Jemen är fabricerad av de länder som krigar mot och stödjer den. Formellt är det Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som utför kriget mot Jemen, men de har stöd i form av marktrupper från bland annat USA, som också har intressen i området, och som är där för att ”upprätthålla ordningen”.

SVT rapporterar att den humanitära katastrofen i krigets Jemen har fått de flesta nordiska länder att stoppa all vapenexport till länder som är indragna i kriget. Det gäller Norge, Finland och Danmark. Men från Sverige fortsätter exporten till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som förut.

Saudiarabien är världens näst största importör av krigsmateriel.

Exporten fortsätter alltså trots att 8 miljoner jemeniter lider av svält, och att FN då beräknade att antalet vid årets slut kommer att uppgå till 18,4 miljoner.

Vapenexporten delar de politiska blocken mitt itu, rapporterar SVT.

Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet säger sig nu vilja stoppa svensk vapenexport till länderna i Jemenkriget, men det vill inte Socialdemokraterna, Centern, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Liberalerna tar inte ställning i frågan.

Socialdemokraten Kenneth G. Forslund som är vice ordförande för riksdagens utrikesutskott, ser det hela som en lagstiftningsteknikalitet som inte bör revideras.

— Jag ser inte poängen med att Sverige för en ytterst liten volym av följdleveranser av reservdelar skulle göra om hela lagstiftningen.

Men ”följdleveranser” inkluderar som SVT rapporterar även ”möjligheten” att sälja bland annat ammunition.

Till och med USA:s senat röstade så sent som i förra veckan för att stoppa landets officiella militära stöd till den saudiledda koalitionen i kriget mot Jemen. Däremot stödjer USA kriget mot Jemen på informella sätt, bland annat genom att finansiera terrorgrupper.

Sverige tillhör alltså de länder som i och med vapenexporten till bland annat Saudiarabien stödjer den saudiledda krigsalliansen.

Källa:
Frågan om vapenexport delar de politiska blocken


  • Publicerad:
    2018-12-17 20:00