UTRIKES. Den amerikanska senaten har röstat igenom en resolution som kräver ett slut på USA:s militära stöd till den saudiskledda koalitionen i kriget i Jemen. Resolutionen röstade igenom med 56 röster mot 41.

Under gårdagen röstade den amerikanska senaten igenom en resolution som kräver ett slut på USA:s militära stöd till den saudiskledda koalitionen i kriget i Jemen med röstsiffrorna 56 mot 41.

År 1973 instiftades en lag som ger kongressen makt att inskränka presidentens förmåga att dra in USA i en beväpnad konflikt. Den nu genomröstade resolutionen är den första som åberopar den lagen och den fristående senatorn Bernie Sanders, som under året arbetat hårt för att få igenom resolutionen, kallade det för ett ”historiskt ögonblick”.

Resolutionen kan ses som en partiöverskridande kritik mot Trumpadministrationen, som lobbat hårt mot avslutat stöd till Saudiarabien. Den möter dock flera stora hinder innan den kan bli antagen som lag.

Representanthuset som kontrolleras av republikanerna i en månad till kommer mest sannolikt inte att stödja resolutionen och när demokraterna tar över makten där nästa år måste processen för att ta fram en resolution börja om. Då riskerar en ny resolution att möta ett veto från president Trump vilket skulle kräva två tredjedelars stöd i både senaten och kongressen för att omvända.

Källa:
Senate votes to end US military support for Saudis in Yemen


  • Publicerad:
    2018-12-14 19:15