VAPEN Bidens godkännande av 300 patriots till den krigförande nation, som han kallat ”paria-stat”, kommer ett och ett halvt år efter hans eget förbud mot leverans av offensiva vapen dit.

USA:s vapenleveranser till den sionistkontrollerade oljenationen Saudiarabien löper som en röd tråd genom ökenstatens moderna historia. Eventuella fnurror på tråden för handeln reds snart ut, må så vara att mer drastiska metoder ibland krävs.

Som då USA:s dåvarande president Donald Trump för tre år sedan såg sig nödgad att bruka sitt veto mot tre resolutioner i den amerikanska kongressen som blockerade en vapenförsäljning till Saudiarabien och Förenade arabemiraten. De tre resolutionerna förhindrade tillfälligtvis vapenaffärer till ett värde av 8,1 miljarder dollar. Trump förklarade att dessa resolutioner skulle “försvaga USA:s globala konkurrenskraft” och ”skada relationerna till dess allierade”. Kongressens argument att vapnen i fråga skulle komma att riktas mot civila i Jemen, bevärdigades här inget bemötande. Något åsidosättande av presidentens veto röstades heller aldrig igenom i senaten.

Stärker potentialen att avvärja hot utan att påverka den militära balansen

Betydligt mindre dramatik omgärdar då utrikesdepartementets aktuella godkännande av 300 ex av luftvärnsrobotsystemet Patriot (mer specifikt Raytheon Technologies-tillverkade MIM-104E-missiler) med tillhörande utrustning till Saudiarabien.

Defence Security Cooperation Agency (DSCA) beskrev på tisdagen uppgörelsen som en ”en affär värd 3,05 miljarder dollar” och betonade att den kommer att hjälpa kungariket att ”stärka sin potential att möta nuvarande och framtida hot.” samtidigt som den ”inte kommer att förändra den militära balansen i regionen”.

Tillkännagivandet följer på USA:s president Joe Bidens besök i Mellanösternnationen förra månaden, efter vilket han påstod sig ha gått ytterst hårt åt landets kronprins Mohammed bin Salman för halshuggningen av Washington Posts krönikör Jamal Khashoggi.

Paria-staten

Biden lovade 2019 att göra kungariket Saudiarabien till en ”paria-stat”. I februari 2021 året utfärdade presidenten de facto ett officiellt förbud mot ”försäljning av offensiva vapen” till kungadömet. Enligt en Reuters-rapport förra månaden arbetar den amerikanska administrationen nu målmedvetet för ett generellt och slutgiltigt upphävande av dessa restriktioner. Varje beslut i denna fråga är dock enligt nyhetsbyråns källor beroende av huruvida Riyadh vidtar åtgärder för att avsluta kriget i Jemen. När det kommer till den nu beslutade affären och vapenleveransen till Saudiarabien så anför Biden-administrationen att luftvärnsrobotar ”inte bör ses som offensiva vapen”.

Det aktuella tillkännagivandet av det amerikanska utrikesdepartementet omfattar alltså även en vapenaffär med Förenade Arabemiraten. Här är det en försäljning av systemmissilerna UAE 96 Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) för 2,2 miljarder dollar, som har godkänts.