UTRIKES. Saudiarabiens kronpris Mohammed bin Salman uppmanar i en amerikansk tv-intervju alla länder att vidta starka åtgärder mot Iran. Annars kommer globala intressen att hotas, säger han.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Bild: Twitter.

I en tv-intervju för det amerikanska CBS 60 Minutes frågar journalisten den Saudiarabiska kronprinsen Mohammed bin Salman om attackerna för två veckor sedan mot oljeanläggningarna i Abqaiq och Khurais var en krigsförklaring från Iran.

På detta svarar bin Salman ”ja”.

Trots att Houthi-styrkor i Jemen har tagit på sig attackerna gör Saudiarabien gemensam sak med USA och Israel och pekar istället ut Iran som skyldigt. Om Houthi-styrkor utfört attacken anses dessa vara uppbackade av Iran.

— Iran hade inget strategiskt mål med att anfalla. Bara en idiot skulle anfalla 5 procent av världens tillgångar. Deras enda strategiska mål är att bevisa att de är idioter, och det är vad de gjorde, säger bin Salman enligt den amerikanska översättningen.

Men ”idioterna” i Iran är uppenbarligen en potent maktfaktor som måste stoppas, enligt kronprinsen.

— Om världen inte vidtar starka och fasta åtgärder för att avskräcka Iran kommer vi att se fortsatta upptrappningar som hotar globala intressen, säger bin Salman i intervjun.

”Ofattbart höga oljepriser”
bin Salman hotar med att oljepriserna kommer att bli ofattbart höga om inga åtgärder mot Iran genomförs.

— Oljeförsörjningen kommer att störas och oljepriserna kommer att stiga till ofattbart höga nivåer, sådana vi aldrig sett, säger bin Salman.

CBS 60 Minutes frågar varför inte Saudiarabien som är världens största vapenimportör – med en stor arsenal av moderna och effektiva vapen – inte kunde skydda sig bättre mot attacken.

Svaret låter som om det kom från militärmakten Israel:

— Vi har hot 360 grader runt oss, det är en utmaning att skydda hela vårt land.

CBS 60 Minutes bryr sig inte om att ställa följdfrågor på det svaret.

Källa:
Twitter/CBS


  • Publicerad:
    2019-10-03 20:55