MELLANÖSTERN. Den saudiarabiska staten har finansierat en projudisk TV-serie som slagit stort i regionen.

Ramadan sammanföll i år med nedstängningar av hela samhällen på grund av coronapandemin. Liksom befolkningen i väst har man också i det arabiska världen tillbringat mycket av tiden framför en skärm, för att konsumera och låta sig underhållas av serier och filmer.

Det som förmedlas genom skärmarna i Mellanöstern – såväl som i väst – är dock ämnade att undergräva och förändra människors inställningar, uppfattningar och värderingar. Den serie som obestridligt haft störst succé i år är ”Um Haroun” (sv. ”Aarons mor”) som är en saudiarabisk serie som glorifierar interreligiösa relationer, etniska, kulturella och religiösa mångfaldssamhällen samt en normalisering av relationen till Israel.

En av de mest seglivade myterna man blir konfronterad med idag rörande geopolitiska förhållanden är att Israel skulle vara omringat av fiender, att denna demokratiska fyrbåk befinner sig mitt i ett skummande hav som hotar att välta strukturen ner i djupet.

Sanningen är att Israel njuter gott av ett utbrett samarbete med de flesta av sina arabiska grannar, inklusive inom det militära och underrättelsesammanhang. Inte minst gäller detta det shariastyrda Saudiarabien.

Serien ”Um Haroun” – som handlar om en judisk nunna vid tiden runt Israels upprättande 1948 – som visats den senaste tiden är det senaste försöket från Saudiarabien att forma och ändra människors åsikter i olika sociala frågor samt synen på Israel. Serien sänds förvisso på en ”privatägd” kanal, men denna är i det stora hela kontrollerad av den saudiska staten. Västliga analytiker hävdar att serien är skapad på uppdrag av själva kungafamiljen, huset Saud.

Kanalen har för övrigt samtidigt som ”Um Haroun” – alltså under årets ramadan – sänt komedin ”Exit 7” vars premiss är att förlöjliga kritik mot Israel och framställa palestinier som otacksamma till den saudiska staten, något som förståeligt nog skapat upprörda stämningar i Palestina.

En känd palestinsk journalist, Abdel Bari Atwan, skrev om varför årets ramadan kommer att bli ihågkommet, vid sidan av en pandemi och medföljande karantän:

Därför att vi i år sett den största normaliseringskampanjen, framdriven av saudiarabisk media, med stöd från den saudiska staten och koordinerat med den israeliske ockupationsmakten.

En annan palestinsk journalist, Ziad Khaddash, skriver:

Till och med i mina politiska mardrömmar hade jag inte kunnat föreställa mig att araber kunde tala så öppet och komfortabelt om en normalisering med Israel. Det är skrämmande, skamligt och märkligt att detta sker.

Serien ”Um Haroun” är skriven av två bröder, Ali Shams och Mohammed, från Bahrain, också det ett land i regionen med vidsträckt samarbete med Israel. Den arabiska våren kom aldrig i full blom i många av arabvärldens länder även om försök gjordes där.

Många av dessa Gulfstater har en betydlig mängd shiamuslimer (i vissa fall till och med en majoritet) som blir utsatta för systematiskt förtryck och dessas försök till uppror blir självfallet inte erkända i väst, som de blev i till exempel Egypten och Syrien. Grunden är upprorens relation till det i huvudsak shiamuslimska Iran och de geopolitiska implikationer de olika upproren skulle kunna få. Förhållandet mellan de arabiska länderna och Israel är därmed pragmatiskt och har som fundament ett hat mot Iran.

Den saudiska kanalen MBC där serien sänds säger i sitt svar på kritiken att seriens fokus är ”tolerans, måtta, öppenhet och samexistens”.

Artikeln publicerades ursprungligen på Frihetskamp.net och författades av skribenten Arjuna.


  • Publicerad:
    2020-06-04 22:15