UTRIKES. De antisionistiska Houthirebellerna och Jemens väststödda regering fredsförhandlar i Sverige.

Houthirebeller.

Representanter för de shiamuslimska Houthirebellerna befinner sig just nu i Rimbo utanför Stockholm för att förhandla fred med den väststödda jemenitiska regeringen.

Idag kom beskedet att parterna kommit överens om att dra sig tillbaka från den viktiga hamnstaden al-Hudaydah, genom vilken förnödenheter till 18 miljoner av Jemens svält- och koleradrabbade befolkning anländer. Tidigare under samtalen har de båda parterna dessutom klubbat igenom en omfattande fångutväxling där 16 000 fångar ska släppas fria.

Inbördeskriget i Jemen mellan de Iranstödda Houthirebellerna och den Saudistödda regeringen har hittills skördat runt 60 000 människors liv. Framförallt Saudiarabien har fått omfattande kritik för sina bombningar av sitt sydliga grannland, där bland annat bröllop och skolbussar utsatts med hundratals döda som följd.

Houthirebellernas slagord är ”Allah är stor, död åt USA, död åt Israel, förbannelse över judarna, seger för islam”. Deras militanta antisemitism till trots har den svenska regimen valt att frångå värdegrundspraxis genom att ta emot dem. Samtidigt som detta sker arbetar regimen hårt mot oppositionella som till exempel Nordiska motståndsrörelsen, som inte är bedriver väpnad kamp eller uttrycker sig lika hårdfört som Houthirebellerna. Bland annat förbjöds sympatisörer till Nordiska motståndsrörelsen att resa in till Sverige och delta i den grundlagsskyddade demonstration som hölls i Göteborg den 30 september.

Källa:
Yemen’s warring parties agree to ceasefire in Hodeidah


  • Publicerad:
    2018-12-13 20:35