UTRIKES. Ledaren för Jemens shiamuslimska Houthi-rebeller anklagar Saudiarabien för att med stöd av USA begå krigsbrott, destabilisera den muslimska världen samt beväpna terrorister.

Den shiamuslimska Houthi-rörelsens ledare Abdul-Malik al-Houthi kritiserade under gårdagen Saudiarabien för att destabilisera arabländer som Egypten, Jemen, Syrien och Irak med hjälp av bland annat petrodollarn och vilseledande propaganda, samtidigt som de beväpnar radikala islamistiska terrorgrupper. Detta i stället för att bekämpa islams verkliga fiender som enligt al-Houthi är Israel och USA.

— När Washington ger Riyadh-regimen grönt ljus startas uppror i alla länder, sa al-Houthi.

Att Saudiarabien stöder terroristerna i till exempel IS, och att deras allierade USA är fullt medvetna om det, har nyligen bevisats av Wikileaks.
al-Houthi går sedan vidare och kommenterar den saudiska militära offensiven som är sammankopplad med det inbördeskrig som sedan i fjol pågår i Jemen. I inbördeskriget strider Houthi-rebellerna med shiamuslimskt stöd av Hizbollah och Iran om makten mot västvänliga styrkor stödda av bland andra USA och Saudiarabien.

Som ett led i den omnämnda Saudi-offensiven bombades en begravningsceremoni i Houthi-kontrollerade staden Sana’a för ett par veckor sedan där över 140 personer dog och minst 525 personer skadades. Offren för attacken, som fördömts av både Amnesty och Humar Rights Watch, är bland de senaste av de sammanlagt 10 000 som dödats av saudiska styrkor under kriget.

Irans högste ledare Ayatollah Khamenei uttalade nyligen stöd för sin allierades sak när han kallade den saudiska terrorattacken på begravningsbesökare för ”den värsta sortens terrorism”.

När Sveriges statsminister Stefan Löfven i helgen besökte Saudiarabien fick han hård kritik av flera fredsorganisationer. Löfven tyckte sig dock inte se några större brister hos Saudiarabiens shariainspirerade diktatur. Han sa däremot bland annat att han vill ”samarbeta” med landet samt att situationen för landets kvinnor är jämförbar med den i Sverige trots att saudiska kvinnor till exempel inte ens får köra bil själva.

Källa:
Saudi commits crimes on global scale with US green light: Houthi


  • Publicerad:
    2016-10-27 10:25