Tullen får nya befogenheter
2024-11-05 16:35
UTRIKES. Stefan Löfven befinner sig för tillfället i Saudiarabien för att diskutera bland annat kriget i Syrien och Saudiarabiens ”nyckelroll” för regionens säkerhet och utveckling. Mötet får stark kritik av svenska fredsorganisationer som menar att Saudiarabien systematiskt kränker mänskliga rättigheter samt begår krigsförbrytelser.
Sveriges socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven befinner sig för tillfället i Saudiarabien för att diskutera bland annat Mellanösterns geopolitiska läge tillsammans med landets maktelit. Mötet kommer efter att Sveriges regering tidigare riktat skarp kritik mot den oljerika nationen samt sagt upp det militära samförståndsavtalet med landet.
Saudiarabien, som är en monarkisk diktatur med ett rättslig system grundat på de islamiska sharialagarna, har bland annat kritiserats hårt för att de kränker kvinnors rättigheter. Kvinnor får till exempel inte köra bil i landet. Som en symbolisk gest mot detta började Löfven dagen med att besöka företaget Glowork, som har som affärsidé att anställa kvinnor. Löfven kommenterade dock svenska och saudiarabiska kvinnors skilda framtidsutsikter på ett ganska slätstruket sätt:
— Det är viktigt att se att vi är två skilda samhällen. Här har man en utveckling som man gör på sitt sätt, sa Löfven som också tålmodigt konstaterade att utveckling inte sker med revolution i Saudiarabien.
Löfvens besök i den arabiska islamistdiktaturen har inte gått obemärkt förbi av bland annat Svenska freds, Amnesty International och Human Rights Watch (HRW). Måns Molander, direktör för HRW i Sverige, vill till exempel att Sveriges statsminister bör fokusera på det faktum att Saudiarabien begått flera krigsbrott i Jemen där en väst- och islamiststödd saudisk koalition strider mot de shiamuslimska Houthi-rebellerna.
— Vi har dokumenterat 58 attacker mot civila i Jemen sedan mars 2015 när den saudiska koalitionens flyganfall började. Löfven måste begära att Saudiarabien respekterar vapenvilan, utreder krigsbrott och förhindrar nya krigsförbrytelser. Senast den 8 oktober dödades över hundra personer i ett flyganfall, säger Molander.
Generalsekreteraren för Amnesty Internationals svenska sektion, Anna Lindenfors, kommenterar:
— Jag kan inte tänka mig något land som det är tydligare att Sverige inte ska exportera vapen till.
Källor:
Löfven och Wallenberg till Saudiarabien
Svenska freds: Oroande
Löfven möter mäktig saudisk trio