MEDIA. I en krönika i Aftonbladet går Åsa Linderborg till hårt angrepp mot USA:s Iranhets.

John Bolton, kanske världens farligaste man, enligt The Guardian. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg attackerar i en krönika den amerikanske presidenten Donald Trumps krigshets mot Iran. Men även de västerländska massmedierna som hon anser springer USA-regeringens ärenden.

Den 25 juni i år twittrade Donald Trump att han är beredd att utplåna stora delar av Iran. Reaktion? Ingen alls. De enda som opponerade sig mot hotet om ett folkmord var Irans president Hassan Rohani, som kallade Trump ”mentalt efterbliven”.

Nyhetsrapporteringen i Väst tycks vila på den underförstådda premissen att USA äger världen.
Kålsuparteorin leder vilse. Det är inte Iran som hotar att utplåna stora delar av USA.

Inga iranska örlogsfartyg utför fientliga maktdemonstrationer utanför New Yorks och Floridas kust. Det är inte Iran som försöker kväva USA ekonomiskt med en massa sanktioner. Inte heller är det Iran som skickar trupp och krigsmateriel till Saudiarabien. Det är inte Iran som har rivit upp kärnenergiavtalet.

Linderborg noterar att det knappast finns något som tyder på att Iran har kärnvapenplaner. Ändå används detta som argument för att starta krig mot landet, trots att samma påståenden om Irak visade sig vara en lögn efter att det att landet hade bombats sönder under åren 2001-3.

Vidare anser Linderborg anser att det skulle ha varit mer förnuftigt att hota Saudiarabien med krig, eftersom landet leden en koalition som nu orsakar den värsta hungersnöden i mannaminne, i Jemen.

Inte sedan judiska ledare i Sovjetunionen folkmördade 5-7 miljoner vita ukrainare i det folkmord som går under namnet Holodomor, har världen skådat en sådan hänsynslös artificiellt skapad hungersnöd som den som nu pågår i Jemen.

Linderborg fortsätter:

Till saken hör att det finns ett annat land som de senaste decennierna har fört upprepade krig i regionen och som faktiskt har massförstörelsevapen: Israel. Likväl hör både Saudiarabien och Israel till USA:s trognaste vänner och bundsförvanter.

Istället för att ge sig på sin wahhabisitska bundsförvant Saudiarabieb, har både Trump och den Demokraternas tidigare presidentkandidat Hillary Clinton öppnat för att ”utplåna Iran”. Detta helt utan att massmedierna i USA reagerar negativt.

Trumps groteske militärrådgivare John Bolton, som till varje pris vill ha krig i alla väderstreck, har fått Iran på hjärnan. Han har låtit förstå att han vill hämnas för gisslantagandet på USA:s ambassad 1979. I jämförelse med honom är Trump bisarrt nog en lugnande kraft.

Hon konstaterar också att den vänsterliberala etablissemanget i USA, som konstant attackerar Trump vanligtvis, inte har något att invända mot hans krigshets mot Iran:

Det liberala etablissemanget avskyr Trump för att han är tölpaktig och rasist, men har inget att invända mot att han hotar Iran med folkmord.

Mediebevakningen och debatten om Irankonflikten vittnar ytterst om den starkes rätt i världspolitiken, skriver Linderborg. Hon kallar dem som hetsar mot Iran och för ett krig för ”borgerliga opinionsbildare” och att dessa ”förblir i regel lojala mot Vita husets rätt att förtrampa folkrätten i den rådande ordningens intresse”,

Källor:
USA:s lojala lakejer
Is John Bolton the most dangerous man in the world?


  • Publicerad:
    2019-08-04 13:00