SVERIGE. Nyligen stod det klart att både Donald Trump och Kom Jong-un är beredda att träffas för samtal. Nu nämns Sverige som möjlig mötesplats för de båda världsledarna.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un kan komma att besöka Sverige för att träffa sin ärkefiende Donald Trump.

Efter ett intensivt och eskalerande ordkrig mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un har de båda världsledarna uttryckt att de är beredda att träffas för att samtala.

Bakgrunden är att Nordkorea överraskande nog meddelat att man är beredd att rusta ned sina kärnvapen ifall den koreanska nationens säkerhet kan garanteras. Beskedet togs emot positivt av Trump, som inte anser att Nordkorea har rätt att försvara sig med kärnvapen.

Mötet mellan Trump och Kim Jong-un planeras just nu och tanken är att de båda världsledarna ska träffas redan i maj. En av de platser som nämns i diskussionerna är Sverige.

— Om vi kan hjälpa till på något sätt så ska vi göra det, säger statsminister Stefan Löfven, som nyligen besökte Donald Trump i USA.

Mötet mellan Löfven och Trump tidigare i veckan tillsammans med Sveriges påstådda neutralitet och det faktum att Sverige sedan tidigare agerat i USA:s intressen när det kommer till Nordkorea nämns som anledningar till att Sverige kan komma att bli mötesplatsen för de rivaliserande ledarna. Dessutom är Sverige en av få länder i världen som har en ambassad i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang.

”Sverige kan vara ett särskilt lockande alternativ på grund av dess långvariga band med Pyongyang och dess roll som skyddsmakt åt USA i Nordkorea, där de har konsulärt ansvar för amerikanska medborgare”, skriver The Washington Times. Man tillägger dock att länder såsom Kina, Japan, Ryssland och till och med Sydkorea, samtliga länder som spelat en betydande roll i konflikten, kan komma att bli mötesplats.

Senast 2016 hölls ett inofficiellt möte mellan Nordkorea och USA i Sverige, som arrangerats av det Sverigebaserade fredsforskningsinstitutet Sipri. Mötet var hemligt och det är i skrivande stund oklart exakt vad som diskuterades, även om det beskrevs som diplomati på ”hög nivå”.

Källor:
Sverige tänkbar mötesplats för Trump och Kim
The big unknown in a Trump-Kim meeting? Location, location, location.
USA och Nordkorea möttes i Sverige


  • Publicerad:
    2018-03-11 12:30