UTRIKES. I veckan kommer den ryska militären att släppa sin inköpsplan fram till 2027. Experter förväntar sig satsningar på stridsvagnar och nukleära förmågor.

Den ryska militären skulle år 2016 släppt sin investeringsplan för de kommande tio åren, men planen fick vänta på grund av ett ändrat ekonomiskt läge. I veckan skall dock inköpsplanen släppas och kommer att täcka den ryska militärens återinvesteringsplan för de nästkommande tio åren.

Enligt försvarsexperter som baserar sina antaganden på den stående geopolitiska situationen och övrig omvärldsanalys förväntar man stora satsningar inom nukleära förmågor samt stridsvagnar. Den militära satsningen kommer att vara massiv jämfört med övriga budgeterade utgifter för den ryska staten. Där militären tilldelas 324 miljarder dollar får exempelvis rättsväsendet och underrättelsetjänsten bara 51 miljarder dollar att dela på. Målet med nästa tioårsplan är att framförallt investera i armén, detta då den tidigare tioårsplanen prioriterat flottan.

En stor del av den budgeterade summan tros gå till att uppdatera Rysslands nukleära arsenal. En annan storinvestering kommer att vara arméns luftvärnssystem och nya stridsvagnar.

Källa:
Nukes and tanks a priority for Russian defense procurement next decade – report


  • Publicerad:
    2017-12-19 19:20