UTRIKES. Efter att amerikanska politiker angripit RT i USA har ryska parlamentet nu röstat för att granska amerikanska medier i Ryssland.

Ryska parlamentets underhus, duman, har nu röstat för en granskning av flera amerikanska medier i Ryssland. Detta efter att amerikanska politiker anklagat RT i USA för att vara kopplad till rysk underrättelsetjänst och bedriva ryska påverkansoperationer mot bland annat det amerikanska presidentvalet förra året.

De amerikanska medierna i Ryssland som ska granskas är bland annat Radio Liberty, the Voice of America och CNN. Den ryska duman har gett ryska myndigheter uppgiften att kontrollera så att de amerikanska medierna följer rysk lagstiftning.

Samtidigt som amerikanska politiker beklagar sig över att RT:s journalistik påverkar amerikansk politik har den amerikanska pressen utomlands uttryckligen i uppgift att påverka andra länders politik. Radio Liberty, för att ta ett exempel, bildades efter andra världskriget tillsammans med Radio Free Europe i syfte att påverka Sovjet och andra östeuropeiska kommuniststater. Verksamheten finansierades först av CIA men har sedan 1972 finansierats av den amerikanska kongressen. Efter kommunismens fall har de två radionätverken, som slogs ihop till en gemensam organisation redan 1976, fokuserat mer på att sprida pro-amerikansk propaganda i muslimska länder, men man har också fortsatt sin verksamhet i Ryssland och har de senaste åren visat ett stort intresse för Ukrainas politiska utveckling.

Även Voice of America, som nu ska granskas i Ryssland, är ett statligt finansierat amerikanskt propagandaorgan.

Källa:
Russian Parliament Orders Probe of U.S. Media in Moscow


  • Publicerad:
    2017-03-22 10:30