FAKE NEWS. Daniel Olofsson, journalist och medarbetare i Nordfronts kampredaktion berättar här mer om gårdagens aktion i Umeå och det enorma mediala efterspelet och alla fejkade nyheter.

Aftonbladet var en av alla tidningar som löpte linan ut med sina fejkade nyheter.

Dagen började med att jag hämtade Martin Saxlind som släpptes ut i friheten kl 9:00 och efter några mindre ärenden samlades alla deltagare på mötesplatsen. Martin ville som bekant göra en aktivitet när han släpptes ut och varför inte en flygbladsutdelning i Umeå? Samma stad som han avtjänat sitt fängelsestraff i. Dagen till ära samlades en stor mängd aktivister och medlemmar från hela Norrland, närmare 30 stycken totalt och inte 10 som lögnpressen påstår i sina fejkade nyheter.

Kring kl 12:00 gick vi ner till Umeå centrum och ställde upp oss på Renmarkstorget. Här vill jag klargöra vissa saker som media uppenbarligen ljuger om. När vi kom dit var vi de enda som var där och efter cirka 5 minuter dök RFSU upp. Media har målat upp en absurd bild av att vi marscherar in när RFSU är på plats och att vårt mål var att göra en motdemonstration mot mödradödlighet. Efter ytterligare 10 minuter dyker så den första polisbilen upp. Här slås ännu en fräck lögn i småbitar. RFSU påstår att de visste i förväg att vi skulle dyka upp och att de hade meddelat polisen innan. Men ifall detta hade stämt hade polisen med all säkerhet redan varit på plats när RFSU kom dit.

Det väldigt tomma torget som mötte Motståndsrörelsen.

Jag pratade dessutom personligen med en av RFSU:s arrangörer och klargjorde det smått lustiga att vi befann oss av en ren slump precis där och då. Hon frågade om vi var för mödradödlighet och barndöd vilket både jag och Nordfronts fotografer lite roat avfärdade. Jag sa att mödravård är en bra sak att demonstrera för och klargjorde än en gång att vi inte var där för att motarbeta deras manifestation. Så att de skulle ha vetat om våra planer i förväg är ren och skär lögn.

Givetvis medförde vår närvaro dock en viss irritation och efter dialog med polisen beslöt vi oss för att omgruppera ungefär 100 meter längre upp på gatan. Polisen förde med andra ord inte bort oss överhuvudtaget, vi samarbetade och allt gick väldigt lugnt och smidigt till. Efter RFSU hade haft sin manifestation klart meddelade polisen att vi kunde återgå till Renmarkstorget vilket vi gjorde för ytterligare flygbladsutdelning.

RFSU med sitt, kanske inte helt tydliga, budskap om mödradödlighet.

När själva barnvagnsmarschen mot mödradödlighet började närma sig vår flygbladsutdelning höll polisen den stillastående tills vi avslutat aktiviteten och började gå mot samlingsplatsen vid 14:00 tiden. Polisen eskorterade oss hela vägen på behörigt avstånd och vi hade en dialog med en kvinnlig konstapel som upplyste oss om att nästa gång får vi gärna höra av oss innan så kan det lösas ännu smidigare.

De enda störningsmomenten under dagen bestod i att en känd röding bortfördes av polis och några enstaka ”Inga rasister på våra gator” ramsor. En av Motståndsrörelsens skojfriska aktivister tog dock detta en aning hårt och påpekade för mig att vi faktiskt är ”nazister” och undrade ifall man borde upplysa antirasisterna att de kränker oss.

Det mediala efterspelet lät inte vänta på sig, redan 14:08 dök de första lögnerna upp i VK och Norran och sedan gick det väldigt snabbt. SVT, SR, Aftonbladet, Expressen, DN, GP, Norrbottens kuriren, Smålandsposten, Sydsvenskan, Metro, Österbottens tidning, NSD, Ystads allehanda, Corren och Folkbladet för att nämna några basunerade ut de helt bisarra lögnerna om att anledningen till vår närvaro skulle varit att demonstrera FÖR mödradödlighet och barnadöd. Därmed har skällsordet barnmördarnazist hamnat på tapeten igen vilket vi kan tacka systemmedia för. Det hela nådde sådana astronomiska höjder så till och med ”nazistexperten” Helene Lööw uttalade sig om våra lömska planer och hur vi utnyttjade RFSU och deras manifestation för våra egna ändamål. Snurrigt, pinsamt och väldigt ihopljuget.

VK tar rekord i fejkade nazistnyheter.

Det skrämmande i denna soppa är dock att gemene man verkar tro på dessa hutlösa lögner och redan på måndag hålls ännu en motdemonstration mot oss i Umeå. Man kan givetvis förstå att denna ”blixtmanifestation” kommer att samla många Umeåbor för vem kan inte ställa upp på en paroll som innebär, fritt översatt, att stoppa nazisterna som vill minska förlossningsvården och öka mödradödligheten? Jag skulle personligen inte kunna hitta på en bättre satir än Arbetarpartiet i Umeå med Jan Hägglund i spetsen som skapat denna ”blixtmanifestation”.


  • Publicerad:
    2017-03-12 19:30