LÖGNPRESSEN. Journalister är sämre på att tänka än andra yrkesgrupper, men är samtidigt mer fanatiska och är därför mer stresståliga. Den låga intellektuella förmågan gör dock att journalister är dåliga på att vara objektiva och kan inte skilja på sina egna känslor och objektiv fakta.

Inte riktigt som alla andra.

I förrgår släppte den kända hjärnforskaren dr Tara Swart sin djupgående forskning om journalisters hjärnor. Tara Swart är neuroforskare och läkare och har även skrivit bästsäljande böcker om ämnet.

Resultatet av forskningen är skrämmande: Journalisters hjärnor fungerar på en mycket lägre nivå än vanligt folks hjärnor. Journalister är sämre än vanligt folk på att skilja känslor från fakta, göra objektiva bedömningar, tänka kreativt och arbeta självständigt med flera saker.

Sammanfattat är det journalisternas så kallade kognitiva förmåga som är sämre än andras. Kognition betyder tankeverksamhet, och brukar skiljas från känslor och viljor.

Dr Tara Swart påpekar dock i sin forskning att journalisterna kan göra saker själva för att få sina hjärnor att fungera bättre. Råden är bland annat att dricka mindre alkohol, inta mindre koffein och socker och att sova mer på nätterna.

Forskningen visar också att journalisterna mer än andra grupper drivs av en ideologi. Även om deras hjärnor är dumma, innebär den politiska kamp journalisterna anser sig föra att de är mindre benägna än andra grupper att ge upp och exempelvis bli utbrända. Detta eftersom de anser sig tjäna ett högre syfte, ungefär som religiösa extremister.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2017-05-21 08:00