UMEÅ. Efter Motståndsrörelsens lyckade aktion vid Tegs Centralskola under gårdagen har en ”privatperson” återigen tagit initiativ  till en så kallad blixtmanifestation mot nazister. Ett flertal politiker och andra småkriminella typer har redan aviserat att de tänker delta.

I Umeå finns gott om personer som gillar att dra uppmärksamhet av Nordiska motståndsrörelsens framgångar. I regel kretsar det till ett lokalt utbrytarparti ur Rättvisepartiet socialisterna vid namn Arbetarpartiet, som själva vid flertalet tillfällen blivit anklagade för rasism. Även denna gång är det Davis Kaza, lokal ledare för Arbetarpartiet, som går i sin mentor Jan Hägglunds spår och arrangerar en så kallad blixtmanifestation mot ”nazism”. Lokaltidningen VK beskriver dock endast Kaza som en ”Umeåbo” och nämnner överhuvudtaget inte hans politiska engagemang i egenskap av arrangör för ”blixtmanifestationen”.

Förra gången Arbetarpartiet försökte sig på att kapitalisera på Motståndsrörelsen gick det inget vidare, men denna gång tycks åtminstone en grupp lokala politikertoppar aviserat att de tänker delta.

LÄS MER: Utstött vänsterman försökte kraftsamla mot Motståndsrörelsen

En av dessa är kulturnämndens ordförande Thomas Wennström (S):

— Jag tycker det är deprimerande tider när nazister står utanför skolor och skränar, det är nästan som att det är legitimt numera. Därför är det skönt att veta att vi är så många som INTE tycker så här. Skönt att se att vi är så många fler. Vi måste försvara demokratin och alla människors lika rättighet.

Davis Kaza berättar för VK varför det är så viktigt med en ”blixtmanifestation”:

— Det finns en tradition i Umeå att enas mot nazister. Mest imponerande var det 2013 när NMR härjade på gatorna. Dagen efter slöt två–tre tusen personer upp på torget, säger Davis Kaza, som glömmer att nämna att att endast ett par hundra slöt upp i Arbetarpartiets ”blixtmanifestation” förra året, vilket Nordfront avslöjade var färre än när en klädbutik hade utförsäljning i Umeå bara dagar tidigare.

Det återstår att se hur många Umeåbor som vill delta på Arbetarpartiets spektakel detta år.

Källa:
Blixtinkallad manifestation mot nazister


  • Publicerad:
    2018-05-31 09:50