UMEÅ. Efter att ha hittat informationsblad om invandring på Dragonskolan i Umeå kontaktade skolans lärare Säpo. Nordfront har talat med en av eleverna som låg bakom informationskampanjen.

Det var under fredagen som elever på gymnasieskolan Dragonskolan i Umeå upptäckte invandringskritiska informationsblad på några av skolans toaletter. Upptäckten fick dem att kontakta lokaltidningen Västerbottens-Kuriren (VK), som skrev en nyhetsartikel om den ”rasistiska propagandan” som någon försökte sprida på skolan.

Enligt lärarna ska dock informationsbladen ha uppmärksammats redan under måndagen, vilket ledde till att skolans ledning polisanmälde saken och kontaktade Säpo.

— Det är fruktansvärt. Jag har själv sett lapparna. Jag såg de redan i måndags. Det är absolut otänkbart att vi har den typen av propaganda på vår skola, berättar Dragonskolans rektor Anna Sundelin för VK.

Enligt Sundelin ska det även tidigare ha förekommit ”rasistisk propaganda”, men att informationsbladen denna gång saknade avsändare.

— Det finns rasistiska organisationer som har delat ut propaganda i skolans närhet, klisterlappar och så vidare. Men vi rapporterar allt sånt till polisen och Säpo, berättar Sundelin vidare, och fortsätter:

— Det är naturligtvis nolltolerans. Vi har gått ut med nyheten på intranätet om att både lärare och elever ska vara uppmärksamma om fler lappar dyker upp.

”Vi hoppades på uppmärksamhet”
Nordfront har varit kontakt med en av eleverna som ligger bakom informationskampanjen. Han berättar att det som VK och Dragonskolans rektor kallar för ”rasistisk propaganda” helt enkelt var ett informationsblad om massinvandrings konsekvenser.

— Vi hoppades att vi kunde berätta för eleverna om invandringens konsekvenser. Vi hoppades även att flygbladet skulle få uppmärksamhet som det också fick via VK. Även publiceringen i sig är aktivism från vår sida då de valde att sudda ut vår “rasistiska propaganda”. Det visar vilka hycklare de är, berättar eleven, som också har skickat informationsbladet till Nordfront.

Den påstådda rasistiska propagandan som censurerades i lokalmedia består av information om massinvandringens konsekvenser. Klicka för större bild.

Eleven berättar vidare att varken rektor, lärare, Säpo eller polis i skrivande stund har agerat mot honom eller hans kamrater.

Sedan tidigare har Nordfront kunnat rapportera om att Tegs Centralskola i Umeå har gått ut med att de tänker framhärda i att polisanmäla propaganda från Nordiska motståndsrörelsen, även sådan som JK redan har förklarat vara helt laglig.

Källa:
Umeå: Rasistisk propaganda på skola – har kontaktat SÄPO


  • Publicerad:
    2018-04-14 19:05