SATIR. En Internetbaserad satirgrupp pekar i ett videoklipp ut Umeå och dess politiker som korrupta genom att jämföra dem med TV-serien House of Cards. Detta rapporterar Fjällsjö Nyheter.

Satirgruppen Umeå meme-huvudstad 2018, som enligt uppgifter består av ett gäng politiskt desillusionerade anonyma kommuntjänstemän och landstingstjänstemän, har gjort en tv-serie-liknande video där politikerna i Umeå jämförs med de korrumperade politikerna i den amerikanska serien House of Cards.

I ett Facebookinlägg skriver den anonyma gruppen:

Demokratin är en fasad där republikaner och demokraters relation kan beskrivas med ”Umeåbastuandan”. Och att den verkliga makten döljer sig någonstans i bakgrunden, t ex de där hemliga mötena hos frimurarna.

House of Cards är känd som en amerikansk tv-serie som beskriver alla politiker som korrumperade. Serien kommer ursprungligen från engelska BBC och baserar sig på en novell skriven av en av det brittiska konservativa partiets högsta chefer Michael Dobbs. Dobbs började sin skrivarkarriär med de tre politiska spänningsromanerna House of Cards, To Play the King och The Final Cut.

En av de kändaste böcker Michael Dobbs har skrivit är Winstons War, en bok som berättar historien om hur den en gång utstötte politikern Winston Churchill kämpade på i åratal för att starta Andra världskriget, i strid mot överklassens ”appeasement”-politik. I boken beskrivs många av de färgstarka karaktärer som var för eller emot kriget, bland andra Sovjetspionen Guy Burgess, president John F. Kennedys pappa ambassadör Joseph Kennedy och utrikesministern Lord Halifax.

Gruppen skriver också:

Vi är anonyma för att det är ganska ointressant vilka vi är. Och för att vi vet att det straffar sig att vara kritisk i House of Umeå.

Men att det är ointressant är felaktigt. Självklart är det jätteintressant vilka de ärnför makthavarna i Umeå. Annars kan de ju inte straffas för sin kritik. En parallell historia som visar detta är när SVT nyligen jagade och hängde ut en anonym undersköterska som kritiserat landstingsledningens nedskärningar av landstingsvården. Syftet var då att undersköterskan skulle straffas av sin arbetsgivare.

Se satirfilmen nedan:

Umeå kommun beslutade också nyligen att de tänker ordna en ny lokal åt Judiska föreningen efter starka mediala påtryckningar som baserades på fake news. Dessutom meddelade Umeås fullmäktigepresidium även att i samband med detta passa på att avskaffa yttrandefriheten i kommunfullmäktige.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.

Källa:
Umeå, meme-huvudstad 2018


  • Publicerad:
    2017-04-06 22:30