UMEÅ. Trots att det gått över sex månader sedan Judiska föreningen i Umeå sade upp hyreskontraktet på sin föreningslokal så har ingen ordnat någon ny åt dem. Nu riskerar man att få fira det judiska nyåret hemma.

Umeå kommun har övergivit sina judar, menar israelen Carinne Sjöberg. Illustrationsbild.

Det var i slutet av mars som Judiska föreningen i Umeå valde att säga upp hyreskontraktet på sin lokal i stadsdelen Grubbe. Beslutet togs efter att någon satt upp klistermärken som säljs via Nordfront förlag i närheten av lokalen. I samband med detta passade även föreningens ordförande, israelen Carinne Sjöberg, på att sprida lögner om att personer från Nordiska motståndsrörelsen ska ha försökt skrämma hennes förening till att säga upp kontraktet, bland annat genom att måla hakkors på lokalen och hota judiska skolbarn i staden.

LÄS MER: Judar i Umeå slår rekord i fake news

Nordfronts granskning av ärendet visade att det inte fanns några som helst belägg för Sjöbergs påståenden och enligt Umeåpolisen fanns heller inga polisanmälningar som kunde kopplas till dem. Trots detta så spreds Sjöbergs påståenden genom fiendemedia över hela världen, vilket fick Umeå kommun att slutligen gå med på Sjöberg krav om en mer centralt belägen lokal.

I samband med att det judiska nyåret Rosh-Hashana infaller den 21 september har dock SVT valt att återigen bereda utrymme för Sjöberg att beklaga sig. Judiska föreningens medlemmar riskerar nämligen att tvingas fira högtiden hemma, då man fortfarande inte har försetts med någon ny lokal.

Den lokal som Umeå kommun erbjöd föreningen i våras dög inte, och sedan dess har ”inget hänt”, enligt Carinne Sjöberg.

— Nu får vi fira nyår hemma var för sig, kommunen har övergivit oss, berättar Sjöberg för SVT.

Peter Hörnemalm, som är chef för Umeå kommuns föreningsbyrå, låter dock hälsa att man fortsätter att leta efter en lämplig lokal och lovar att höra av sig till SVT när man har hittat något som faller Judiska föreningen i smaken.

Källa:
Efter hoten – Umeås judar tvingas fira nyår hemma


  • Publicerad:
    2017-09-06 11:00