UMEÅ. Under söndagen hölls en så kallad kippavandring i Umeå. Människor hade samlats för att visa sitt stöd till stadens Judiska förening och deras rätt att sprida fake news och få en ”något mer centralt” belägen lokal.

En grupp judar med sympatisörer marscherade under söndagen genom centrala Umeå. Nordfronts journalister hindrades dock från att fota tåget.

Spektaklet med Judiska föreningen i Umeå fortsätter att växa. Som Nordfront tidigare kunde avslöja så har föreningen under en längre tid varit missnöjda med sin ocentralt belägna lokal på Grubbe i Umeå – ett problem som man tidigare utan framgång hade försökt att lägga över på kommunen. När någon vid ett par tillfällen tidigare i år valde att pryda lokalen med klistermärken från Nordfront så var man förstås inte sena med att ta chansen att sätta press på kommunen.

Efter att ha tillkallat lokalmedia och med ”klistermärkesattacken” som grund beretts utrymme att beklaga sig över uppenbart påhittade hot och attacker som man falskeligen anklagade Motståndsrörelsens lokala aktivister för så meddelade föreningen att man lägger ned verksamheten med hot om att inte starta upp den igen för än kommunen har ordnat en mer centralt belägen lokal.

Detta trots att kommunens fritidsnämnd, där Judiska föreningens ordförande Carinne Sjöberg sitter med som representant för Liberalerna, redan subventionerat deras hyra med 60 procent under flera års tid.

LÄS OCKSÅ: ”Judar i Umeå slår rekord i fake news

Förutom att kommunen nu har utlovat en ny lokal så har lögnpressen även börjat sätta press på kommunen om att det dessutom måste byggas en synagoga i Umeå. Vidare så anordnade Judiska centralrådet under söndagen en så kallad kippavandring i Umeå för att markera sitt stöd för sina folkfränder i staden. Även Umeås lokala kristna församlingar, Umeå kommun och det interreligiösa rådet var med och arrangerar manifestationen.

— Det som har skett i Umeå är fruktansvärt – när man skrämmer en grupp till tystnad på det här viset. Vi vill visa vår solidaritet med föreningen, förklarade Aron Verständig, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm och i Judiska centralrådet, inför manifestationen.

Trots att Judiska föreningen i Umeå har beretts stort utrymme att sprida lögner i alltifrån lokalmedia till i public service-TV så menar Aron Verständig att de har ”skrämts till tystnad”.

Nordfronts hade förstås utsända på plats för att bevaka händelsen och se vad det enorma mediala drevet skulle kunna lyckas åstadkomma. För att verkligen kunna rapportera på ett objektivt sätt samt ta lite bilder så ville journalisterna förstås kunna se själva tåget, men ganska snart fanns både polis och SÄPO-agenter på plats för att hindra det journalistiska arbetet.

De utsända fick dock tillåtelse av regimens representanter att lyssna på talen och kunde även ta lite bilder i samband med detta. Så här sammanfattar Nordfrontjournalisten Dennis Edlund dagen:

Under dagen så höll det Judiska centralrådet en så kallad kippavandring för att demonstrera emot två klistermärken, något som av talen att döma verkligen hade skrämt upp de stackars judarna.

Jag och de två andra journalisterna blev snabbt igenkända och inom bara några minuter efter att vi ställt oss närmare så kom civilklädda poliser fram och krävde oss på legitimation och undrade vad vi gjorde där. Troligtvis har någon lokal vänsteraktivist känt igen någon av oss och pratat med polisen.

Ett stort antal judar intog under söndagen Renmarkstorget i Umeå.

Efter att ha pratat lite med poliserna och förklarat att vi bara kommit för att titta och lyssna på vad judarna hade tänkt att hitta på om oss, så blir vi avvisade från platsen och fick inte gå med tåget, vilket vi ändå inte hade tänkt att göra.

Vidare förklarade de att vi var välkomna att titta på talen så länge vi höll oss på behörigt avstånd. Hur mycket avstånd var väldigt oklart då vi faktiskt satt bredvid folk som var där för att delta i demonstrationen. Under samtalet med de två poliserna utmärkte sig en av dem genom att vara väldigt proffsig och ha bra attityd och den andra med den fientligaste blick som jag har sett sedan den offentliga flygbladsutdelningen i Umeå centrum i samband med Martin Saxlinds frigivning. ”Värdegrunden” förefaller vara något väldigt allvarlig för vissa i vårt samhälle.

Talen som hölls av Aaron Verständig, kyrkoherde Kenneth Nordgren, Umeås kommunalråd Margareta Rönngren och den moderata frimuraren Anders Ågren kan alla sammanfattas med orden ”mångfald, tolerans och bekämpa ”högern””. Inget mer behövs egentligen sägas om talen då samtliga mer eller mindre var karbonkopior av varandra.

Aron Verständig, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm och i Judiska centralrådet, höll ett sionistiskt och kulturmarxistiskt brandtal mitt i Umeå.

Det absolut bästa med dagen var då en äldre man ställde sig bredvid vårt sällskap, ovetandes om vilka vi var, varpå han högljutt började att ifrågasätta vad det är för nonsens som pågår och om polisen inte har bättre saker för sig att göra, som till exempel att lösa brott. Jag gav honom självklart ett högljutt medhåll och innan han traskade vidare så utbrast han något i stil med att ”så fort man själv säger något så blir man ju häktad”.

”Vad är det för nonsens som pågår? Har inte polisen bättre saker för sig?” dundrade en missnöjd Umeåbo till Nordfronts utsända innan han begav sig hemåt, skakandes på huvudet.

På väg därifrån tackade jag poliserna för en produktiv dag på jobbet, för de ungefär 50 poliserna på plats (inklusive SÄPO-agenter och en spanande helikopter) måste ha gjort något väldigt viktigt under dagen och de behövdes garanterat inte bättre någon annanstans.


  • Publicerad:
    2017-04-24 13:53