UMEÅ. Efter att klistermärken från Nordfront klistrats upp vid Judiska föreningens lokaler i Umeå så skapades ett stort mediedrev. Nu har föreningen beslutat att lägga ned sin verksamhet.

Skärmdump från VK 2017-02-26.

Nordfront har tidigare kunnat rapportera om hur lokalmedia i Umeå blåste upp en incident med några klistermärken från Nordfront som någon hade satt upp vid judiska föreningens lokaler i Umeå.

Efter att ha gråtit ut ett flertal gånger i Västerbottens Kuriren (VK) hotade föreningens ordförande Carinne Sjöberg till slut med att föreningen eventuellt skulle lägga ned sin verksamhet, då medlemmarna ska ha blivit skrämda av klistermärkena.

Idag har Sjöberg gått ut i media och bekräftat att man under dagen haft ett möte där man tog beslut om att lägga ned föreningen och säga upp hyreskontraktet till lokalen. Enligt SVT ska samtliga närvarande medlemmar ha varit överens om beslutet.

LÄS OCKSÅ: ”Judarna i Umeå slår rekord i offerkofta

Sjöberg påstår nu även helt plötsligt att hon och andra judar i Umeå ska ha fått hembesök och hotbrev skickade till sig.

— Jag har även blivit besökt i mitt hem och vi får hela tiden ta emot hotfulla mejl. Senast i helgen hade vi en incident som nu är polisanmäld. Jag känner mig väldigt ledsen, säger hon och fortsätter:

— Det är inte det här Umeå som jag känner, något har hänt. Men när incidenter sker där judiska barn blir utsatta och hotade på grund av sitt ursprung, då har det gått för långt.

Att några judiska barn ska ha hotats i Umeå har det dock inte heller rapporterats om i lokalmedia.

Redan för ganska precis ett år sedan kom dock Carinne Sjöberg och en annan judinna vid namn Sylvia Bäckström med svepande uttalanden om abstrakta ”hot” mot Umeås judar i en Expo-artikel. Detta skedde i samband med att en kontroversiell vänsterman i Umeå arrangerade en Kristallnatten-manifestation utan att bjuda in stadens judar.

Efter den incidenten följde en period där lokalmedia och etablissemang pliktskyldigt följde och hyllade varje steg som föreningen tog, med föreläsningar på skolor och minnesstunder för den ena ”förintelse”-myten efter den andra. En utveckling som nu alltså tycks ha fått ett abrupt slut – tack vare några klistermärken.

Källor:
Efter hot från nazister – judiska föreningen lägger ner
Umeås judar döljer sin identitet – ”Ingen vågar bära kippa på stan”


  • Publicerad:
    2017-04-02 22:40