Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Judisk manifestation i Lund mot antisemitiska hatbrott

Av Redaktionen, 2018-11-07
redaktionen@nordfront.se

PROSEMITISM. Den 8 november anordnas en judisk manifestation mot ”extremistiska antisemitiska hatbrott” i Lund.


Klistermärkesattack i Lund.

I ett debattinlägg som judarna Fredrik Sieradzki, Moshe-David HaCohen och Jeremiah Stefan Richter har lyckats få publicerat i den judiskt ägda Bonniertidningen Sydsvenskan hävdar artikelförfattarna att antisemitismen kraftigt ökar i Sverige. Texten illustreras med en bild på polisbilar i Pittsburgh.

Debattinlägget är samtidigt en allmän inbjudan att delta i en manifestation den 8 november i Lund till minne av Kristallnatten och för att uppmärksamma ”den växande antisemitismen och främlingsfientligheten”.

Ännu en gång frågar sig judar i Sverige offentligt om det kanske är dags att flytta hem, eller i varje fall från Sverige. Senast frågan kom upp i judiska medier var när Sverigedemokraterna ”riskerade” att få uppemot 30 procent av väljarrösterna och hamna i regeringsställning.

Nu anförs Kristallnatten i Tyskland på 1930-talet, attacken i synagogan Tree of Life i Pittsburgh den 27 oktober samt ett judiskt hem i skånska Lund tillhörande en fritidspolitiker, vilket i början av oktober blev utsatt för ett brandattentat, som skäl för att ”kanske” tvingas fly Sverige.

På grund av att fritidspolitikern i Lund var jude drogs slutsatsen att det rörde sig om ett ”högerextremistiskt antisemitiskt” hatbrott, inte ett hatbrott mot en politiker för dennes politik.

”Antisemitiska hatbrott kan ske överallt”
”Kan antisemitiska hatbrott ske i Lund så kan det ske överallt”, skriver debattörerna.

Författarna till debattartikeln drar långtgående paralleller mellan ”antisemitismen i Lund” och i Squirrel Hill, där attacken i Pittsburgh begicks. De menar att likheterna mellan bostadsområdena Lund och Squirrel Hill gör att det kanske inte är en slump att synagoga-attacken skedde där och att brandattentatet mot fritidspolitikern skedde i Lund.

Både Lund och Squirrel Hill har välkomnat nya invandrargrupper och visat på ett samarbete över religiösa och etniska gränser. Både i Lund och i Squirrel Hill har judar känt sig trygga att uttrycka sin judiska identitet i all den mångfald som kännetecknar dagens judendom. Lund och Squirrel Hill står för allt det som extremister hatar. Massakern i Pittsburgh illustrerar att det bara behövs en enda beslutsam person, fullständigt övertygad om att judarna är huvudfienden och roten till allt ont, för att begå en massaker.

Man kan fråga sig om Squirrel Hill och Lund också går att jämföra med Williamsburg i mångkulturella New York, där afrikanen James Polite med judiska fosterföräldrar satte eld på judiska shuls och yeshivas, samt häromveckan klottrade ”Dö juderåttor” och ”Judar gör er redo” i synagogan Union Temple i Brooklyn.

”Våra fiender finns i alla läger”
Den judiske barnläkaren och författaren Salomon Schulman, också verksam i Lund, hävdade i en debattartikel i den judiska tidningen Expressen att ”[i]ngen vet vem som gjort sig skyldig till de senaste missdåden i Lund. Är det islamister, nazister, kommunister, autonoma socialister eller östeuropeiska fascister? Vi judar vet inte. Vi vet bara att våra fiender finns i alla läger.”

Enligt debattörerna spyr hatforum på nätet ut antisemitism och uppmuntrar till nya attacker. Bland annat nämner de den judiska församlingen i Umeå som kände sig tvungna att stänga sin verksamhet tidigare i år på grund av att någon hade satt upp två klistermärken från Nordfront på deras utomhusanslagstavla. Denna hatattack föranledde Umeå kommun att lova föreningen en bättre lokal i centrum, en plats som förmodat är mer fredad från klistermärkesattacker.

Mer pengar och moraliskt stöd avkrävs staten
Judiska centralrådet i Sverige har efter en egen undersökning kommit fram till att just Sverige har ett utmärkande dåligt statligt skydd av judar, skriver författarna. I Danmark och Norge bevakas judiska objekt som judiska skolor och synagogor av polis och/eller militär, men så är det inte i Sverige. De judiska församlingarna får i de länderna också mycket mer pengar av staten i form av bidrag till judarnas egna säkerhetsorganisationer. Det handlar om tre- till fyrfaldiga belopp jämfört med Sverige. Detta vill debattörerna ändra på.

Debattörerna välkomnar dock det statliga stöd som Svenska kommittén mot antisemitism har fått för att arrangera resor till förintelsens minnesplatser och till kommitténs webbsatsning ”Antisemitism då och nu”. Men det behövs betydligt mer, kräver debattörerna. De anser att det är hög tid att en svensk regering ”tar det antisemitiska våldet på allvar och ser till att staten axlar ett större ansvar för både fysisk säkerhet för judiska församlingar och förebyggande insatser mot antisemitismen”.

Tydligen har staten inte tagit ansvar för kampen mot antisemitismen, trots massiva kampanjer i form av obligatoriskt undervisningsmaterial i skolorna som ”Om detta må ni berätta” och där ibland kuratorer och polis kontaktas när detta undervisningsmaterial ifrågasätts av eleverna. Inte heller kommunpolitikers kollektiva kippavandringar eller Stefan Löfvens löfte till Max Safir, Livia Frankel, Heidi Freid tidigare i höst att två nya förintelsemuseer ska byggas där det ena skall tillägnas judeättlingen Raoul Wallenberg är tillräckligt.

Efter debattörernas påpekande att det räcker med en enda beslutsam person som är fientligt inställd till judarna för att en jude eller hans egendom ska attackeras, infinner sig också frågan vad som behöver göras åt alla icke-judar.

Öppen inbjudan till manifestationen i Lund
Alla som vill förena sig med Judiska församlingen i Malmö och Judiska Centret i Lund i manifestationen mot hatet och antisemitismen uppmanas av debattörerna att komma till Lund på kvällen den 8 november. Tyvärr anger artikelförfattarna inget klockslag för manifestationen men det går troligen att få reda på genom att kontakta Judiska församlingen i Malmö eller Judiska Centret i Lund.

Källa:
Kanske var det ingen slump att judiska personers hem stacks i brand just i Lund


  • Publicerad:
    2018-11-07 12:55