STORBRITANNIEN. Planer om ett jubileumsmynt för den berömde författaren Roald Dahl lades på hyllan efter att det framkommit att han uttalat sig kritiskt om judisk makt.

FOTO: Ronald Dumont/Getty Images.

Det var 2014 som myntproducenten Royal Mints planer på att hylla den norskättade brittiske författaren Roald Dahl, känd för sina populära barnböcker, avbröts efter att det framkommit att författaren hade hyst antisemitiska åsikter.

Enligt dokument som den brittiska tidningen The Guardian har fått tillgång till blev förslaget om att trycka ett jubileumsmynt för att markera Dahls hundraårsdag avslaget eftersom han ”inte var ansedd som en författare av högsta anseende”. Orsaken ska bland annat ha varit en rad politiskt inkorrekta utsagor som författaren ska ha gjort till brittisk press under 80- och 90-talet, där han bland annat kritiserat den judiska staten Israel och judisk makt i allmänhet.

1983, i samband med att Dahl framförde kritik mot Israels invasion av Libanon året innan, ska han ha sagt till tidningen New Statesmen;

— Det är en egenskap i den judiska karaktären som provocerar fram fiendskap, kanske är det en slags brist på generositet gentemot icke-judar. Jag menar, det finns alltid en orsak till att anti-nånting dyker upp: Inte ens  man som [Adolf] Hitler gav sig på dem utan anledning.

I en annan intervju, bara någon månad innan hans död 1990, beskrev han sig själv som ”antisemit” och påpekade den judiska dominansen i media,

— Det började 1982 då israelerna invaderade Libanon. De dräpte 22 000 civila då de bombade Beirut. Det tystades ner i tidningarna eftersom dessa primärt ägs av judar. Jag är definitivt anti-israelisk och jag har blivit antisemitisk på samma sätt som en judisk person i ett land som England blir en stark anhängare av sionism. Jag tycker att de borde se båda sidor. Det är samma gamla visa: Vi känner alla till det där om judar och allt annat. Det finns ingen icke-judisk tidningsutgivare någonstans, de kontrollerar medierna – något som är väldigt smart av dem – det är därför USA:s president måste sälja allt möjligt till Israel.

Källa:
Royal Mint rejected Roald Dahl coin over antisemitic views


  • Publicerad:
    2018-11-11 20:00