CENSUR Roald Dahls klassiska verk har skrivits om under tre års tid. Nu har det gjorts över hundra ändringar i berättelserna, där man tagit bort flera ord och lagt till paragrafer som inte är skrivna av författaren själv.

Roalds Dahls klassiska verk har fått över hundra ändringar i de nya brittiska utgåvorna. Augustus Gloop, från Kalle och chokladfabriken är inte längre fet, nu är han ”enorm” istället. Oompa-Loompas från samma bok är nu könsneutrala, och inte längre pyttesmå utan bara ”små personer”. För att visa respekt mot personer med psykisk ohälsa får inte heller någon av karaktärerna vara tokig eller galen.

En granskning av Dahls språk i böckerna gjordes för att ”de fortsättningsvis ska kunna åtnjutas av alla”, berättar förlaget Puffin.

Det har inte bara tagits bort ord, utan det har även lagts till passager som inte är skrivna av Dahl. I Häxorna har en mening lagts till efter ett stycke där häxor med peruk figurerar: ”Det finns många anledningar till varför kvinnor kan tänkas bära peruk, och det är inget fel med det”.

Ändringarna har pågått under cirka tre års tid, efter att Warner Bros tvingats be om ursäkt till funktionshindrade som kände sig kränkta efter filmatiseringen av Häxorna, där huvudpersonen saknade flera fingrar.