CENSUR Agatha Christies böcker har rensats från ”stötande” material, såsom hänvisningar till olika etniciteter och olika beskrivningar och förolämpningar. I vissa delar av böckerna har man tagit bort hela stycken som anses innehålla olämpligt material.

Poirot och Miss Marple mysterier har fått originalstycken omarbetade eller borttagna i nya utgåvor publicerade av förlaget HarperCollins. En karaktär som ventilerar sin frustration över en grupp barn har rensats från en nyutgåva, medan ett antal referenser till människor som ler och kommentarer om deras tänder och kroppsbyggnad också har raderats.

De nya utgåvorna av Agatha Christies verk kommer att släppas eller har släppts sedan 2020 av HarperCollins.

Digitala versioner av nya utgåvor som The Telegraph sett inkluderar massor av ändringar av texter skrivna från 1920 till 1976. Många delar av texterna är borttagna, såsom beskrivningar, förolämpningar eller referenser till etnicitet. I boken ”Ett karibiskt mysterium” från 1964 har ett helt textavsnitt tagits bort om hur en man misslyckas med att upptäcka en svart kvinna i mörkret på vägen till hotellrummet.

På senaste tiden har flera författares böcker skrivits om, däribland Roald Dahl och Ian Fleming.