KULTUR Ian Flemings böcker om den brittiske agenten James Bond låg till grund för en av historiens mest framgångsrika filmserier. Men böckerna kommer nu att förses med varningstext och delvis skrivas om för att passa ”moderna läsare”.

I april är det 70-årsjubileum för författaren Ian Flemings bok ”Casino Royale”, som var den första av många böcker om den brittiske agenten James Bond. I samband med detta kommer nya versioner av böckerna att släppas, som reviderats av ”känslighetsexperter” och utrustats med varningstexter, rapporterar The Telegraph.

Samtliga böcker kommer att inledas med en varningstext som lyder:

Denna bok skrevs under en tid då begrepp och attityder vilka kan anses vara kränkande för moderna läsare var vanliga.

Ett antal uppdateringar har gjorts i denna upplaga, samtidigt som den håller sig så nära som möjligt till originaltexten och perioden som den utspelas i.

När det gäller ”revideringarna” så har samtliga beskrivningar av och epitet på afrikaner skrivits om eller helt enkelt strukits, exempelvis ordet ”neger”. Däremot har man behållit åsikter och ”rasifierade” utspel om asiater, såsom James Bonds tankar om skurken Auric Goldfingers koreanske hantlangare Oddjob.

Man har också valt att behålla uttryck som ”tjatiga fruntimmer”, ”en mans uppgift” och Bonds uppfattning om homosexualitet som ”en envis funktionsnedsättning”.

Nyligen försökte bokförlaget Puffin Books göra liknande ”revisioner” av böcker författade av Roald Dahl, som bland annat anklagats för antisemitism. Efter massiv kritik och påminnelser om ett löfte från Dahl att ”inte skriva ett ord till” om man ändrade i hans texter tvingades bokförlaget dock att backa och ge ut nya utgåvor som var helt ocensurerade.

Ian Fleming var däremot inte alls lika beskyddande över sina texter utan hjälpte under sin levnad bokförlaget att redigera vissa av böckerna för specifika marknader. Bland annat ska han godkänt att sexscener tonades ned i hans böcker inför att de skulle publiceras i USA.