FILM. Under nästa år kommer Daniel Craigs femte och sista film som den brittiske spionen James Bond att ha premiär. Inför det stundande bytet av Bondskådespelare talas det återigen om afrikanen Idris Elba som favoritkandidat.

Idris Elba är favorittippad som näste James Bond. Foto: DFID – UK Department for International Development (CC-BY-2.0).

Redan efter den senaste Bondfilmen Spectre, som hade premiär 2015, ryktades det om att Daniel Craig skulle sluta spela världens kändaste brittiska spion, James Bond. Alltsedan dess har det diskuteras kring att näste man att spela Bond borde vara en kvinna – eller en svart man.

Som Nordfront tidigare har rapporterat har Arkiv X-stjärnan Gillan Anderson förts fram som det kvinnliga alternativet, som då skulle spela ”Jane Bond”. Bland kandidaterna för en svart Bond har Idris Elba från Storbritannien förts fram som ett favoritalternativ.

Det tycks nu också som att risken att det blir Elba som får axla den prestigefyllda rollen blir allt större. Enligt rykten ska Bond-producenten Barbara Broccoli – som producerat de åtta senaste Bondfilmerna – sagt att ”det är dags” att någon annan än en vit man spelar James Bond. Detta trots att Bonds skapare, författaren Ian Flemming, gjorde karaktären James Bond till just en vit brittisk man – i stora drag baserad på honom själv.

Under ett lanseringsevent för ett nytt företag berättade dessutom regissören Antoine Fuqua om en konversation han haft med Broccoli, där hon ska ha sagt att ”Idris kan göra det om han är i form. Det behövs en kille med stark fysisk närvaro. Idris har det”.

Elba nämndes för första gången som kandidat till näste Bond under ett dataintrång mot Sony Pictures 2014, då det avslöjades att en högt uppsatt chef inom företaget ville se Elba i rollen.


Trots sitt afrikanska ursprung har Idris Elba tidigare spelat rollen som den fornnordiske guden Heimdall.

Den framlidne skådespelaren Roger Moore – som spelade Bond i inte mindre än sju filmer under 70- och 80-talet – uttalade sig innan han dog negativt om utsikterna att någon annan än en vit man skulle spela den vita brittiska spionen. Moore konstaterade angående Elba att han trots sitt brittiska medborgarskap inte var ”engelsk”.

Daniel Craigs sista film som James Bond förväntas ha premiär i november 2019.

Källa:
Producent: Idris Elba borde ta över som James Bond


  • Publicerad:
    2018-08-12 08:00