Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Svarte Bond-skurken: “James Bond ska vara vit – åt helvete med politisk korrekthet!”

Av Redaktionen, 2015-04-10
redaktionen@nordfront.se

KULTUR. Yaphet Kotto, som spelar den allra första svarta Bond-skurken, förkastar helt idén om att James Bond skulle vara svart. ”Åt helvete med politisk korrekthet”, säger han.

Yaphet Kotto som "DR. Kananga".

Yaphet Kotto som ”Dr. Kananga”.

I ett läckt mejl menar en ”högt uppsatt Sony-chef” att den färgade skådespelaren Idris Elba bör ta över rollen som den brittiske agenten James Bond från den nuvarande vita skådespelaren Daniel Craig.

Detta har skapat reaktioner. Bland annat har Roger Moore, som spelat James Bond längst och i flest filmer, förkastat idén på en svart James Bond som ”orealistisk”.

Senast i raden att ifrågasätta det hela är skådespelaren Yaphet Kotto, som spelade den allra första svarta Bond-skurken ”Dr. Kananga” i filmen ”Leva och låta dö” 1973.

— Åt helvete med politisk korrekthet! Vi måste förhålla oss till vad som är litterärt korrekt. Han [James Bond] etablerades av Ian Fleming som en vit karaktär, spelad av vita skådespelare. Det hela är löjligt. Spela 003 eller 006, men du kan inte vara 007, säger Kotto till Big Issue.

Reaktioner väcktes för några år sedan när nämnde Idris Elba fick rollen som Heimdal – ”den vite asen” – i ”Thor”-filmerna. En mängd ”Star Wars”-fans har också reagerat starkt negativt på en svart skådespelare som stormtrooper och senare rykten om att göra honom till en ny Luke Skywalker. Kotto anser inte att svarta skådespelare ska spela vita hjältar ens när det handlar om fiktiva filmer.

— Jag anser inte att det är rätt att svarta skådespelare eller manusförfattare att göra roller som vita historiskt sett gjort till vita hjälteroller. Dessa roller är inte skrivna för svarta män. Svarta män borde sluta försöka spela vita hjältar. Vi har pennor. Sätt en svart man att spela en roll som ingen redan har etablerat, säger Yaphet Kotto.

Källa:
Yaphet Kotto interview: “James Bond cannot be black”


  • Publicerad:
    2015-04-10 09:00