Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Ordet “negerkung” försvinner ur Pippi-böckerna

Av Redaktionen, 2015-02-15
redaktionen@nordfront.se

ABSURT. Ordet ”negerkung” kommer att försvinna ur nyutgåvorna av Pippi Långstrump-böckerna. Beslutet är taget av Karin Nyman som anser att ordet kan vara ”skadligt för barn”.

Pippi Långstump

Pippi Långstump

Nordfront har tidigare rapporterat om hur ändringar ska göras, och har gjorts, i de folkkära Pippi Långstrump-berättelserna. Tidigare har man återkallat Pippi-gardiner då man ansåg dessa vara för ”rasistiska” då gardinerna visar Pippi Långstrump flankerad av två negerbarn som viftar med stora blad. Man har också plockat bort ordet ”negerkung” ur Pippi-filmerna.

Nu är det alltså dags för ordet att försvinna ur böckerna. Det är i samband med att Pippi Långstrump fyller 70 år i år som man valt att ”uppdatera” böckerna. Ordet ”negerkung” kan enligt Karin Nyman vara skadligt för barn.

Pippis pappa Efraim som i de tidigare versionerna kallats för ”negerkung” ändras och han kommer numera att vara Söderhavskung på Kurrekurreduttön.

Nyman förklarar ändringen på följande sätt:

— Jag växte upp i en annan värld, när det bara fanns vita människor i Sverige och det var långt, långt till andra folk. På senare år har jag i min skyddade värld tyckt att det där n-ordet, det var ju bara ett ord som hörde historien till, det kunde väl få stå kvar? Men där har jag ändrat mig nu, för det är tyvärr ett ord som används i dag. Det skadar, och då kan vi helt enkelt inte ha kvar det i Pippiböckerna.

Källa:
”Negerkung” tas bort i nya Pippi


  • Publicerad:
    2015-02-15 14:55